latinica  ћирилица
18/09/2018 |  11:54 ⇒ 11:59 | Аутор: СРНА

Вучић се састао са Си Ђинпингом

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Пекингу са кинеским предсједником Сијем Ђинпингом, након чега је услиједио састанак делегација двије земље.
Александар Вучић и Си Ђинпинг - Фото: Screenshot
Александар Вучић и Си ЂинпингФото: Screenshot

Си је пожелио добродошлицу Вучићу и рекао да предсједника Србије сматра добрим пријатељем и партнером Кине који се искрено залаже за развијање сарадње, што веома цијени.

Говорећи о претходним сусретима и првом састанку Иницијативе "Један појас, један пут" на којем су почели најинтензивнију сарадњу, Си је рекао да је данас, у тренутку великих промјена и потреса на међународној сцени, развијање сарадње од изузетног значаја, јавила је Радио-телевизија Србије.

Вучић је рекао да Србија и Кина гаје пријатељске и блиске односе и да настоји да тако буде настављено, као и да предсједника Кине сматра пријатељем.

Он је истакао да двије земље реализују низ важних економских пројеката, наводећи да је од Сија на састанцима научио да од иницијативе "Један појас, један пут", нема корист само Кина, већ све земље на том путу.

"Србија убира многе плодове пројекта `Један појас, један пут`, који је покренуо председник Кине", рекао је Вучић.

Након састанка, Вучић и Си ће присуствовати потписивању два билатерална споразума - оквирног споразума Владе Србије и Кине о обезбјеђивању концесионог зајма за потребе спровођења пројекта изградње обилазнице око Београда, као и уговора о државном концесионом зајму за пројекат изградње обилазнице око Београда на ауто-путу - дионица од моста преко Саве код Остружнице до Бубањ Потока.

Вучић је у недјељу, 16. септембра, допутовао у вишедневну посјету Кини, гдје је јуче разговарао са представницима кинеских компанија и банака.

Неколико вриједних споразума потписано је јуче, међу којима и о инвестицијама у град Зрењанин и споразум са компанијом "Зиђин", која би у Рударско-топионичарски басен "Бор" требало да уложи готово милијарду и по долара.