latinica  ћирилица
18/09/2018 |  12:35 | Аутор: СРНА

Пропао покушај Мехмедагића да озакони 120.000 КМ трошкова репрезентације

Покушај директора Обавјештајно-безбједносне агенције БиХ Османа Мехмедагића да озакони приједлог о трошковима репрезентације те агенције у износу од чак 120.000 КМ је пропао јер то није прихваћено на посљедњој сједници Савјета министара БиХ.
ОБА БиХ - Фото: РТРС
ОБА БиХФото: РТРС

Из докумената који су у посједу Срне, а које је потписао Мехмедагић, види се да је он Савјету министара поднио иницијативу за доношење Правилника о измјенама и допунама Правилника о коришћењу средстава за репрезентацију.

Тај Мехмедагићев приједлог претходно је подржао и Извршни обавјештајни одбор закључком донесеним на сједници одржаној 18. јула, који је такође у посједу Срне. На челу тог одбора је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић.

"Доношењем тог правилника ОБА би се одобрило повећање средстава за репрезентацију са садашњих 60.000 на 120.000 марака. Важећим Правилником Агенцији је одобрено 60.000 марака за потребе репрезентације на годишњем нивоу, што се показало као недовољно за трошкове међународне сарадње ОБА", написао је Мехмедагић у иницијативи.

Мехмедагић то правда "растућим трендом сарадње" који је, како наводи, "показао да је износ од 60.000 марака недовољан за финансирање контаката руководства ОБА и Канцеларије за сарадњу са партнерским службама, међународним организацијама те домаћим службама и институцијама".

Он наводи да се "у условима глобализације, тероризма, организованог криминала и других врста пријетњи сарадња намеће као потреба у остваривању безбједносне политике сваке појединачне земље, па тако и БиХ".

"Како се сарадња одвија по принципу реципроцитета, ОБА самим тим преузима на себе одређене трошкове при реализацији тих активности /хотелски смјештај, трошкови путовања, израда материјала за састанке, угоститељске услуге.../", тврди Мехмедагић.

Директор ОБА је чак навео и да "ОБА при томе строго води рачуна о рационализацији трошкова", али да, како је написао, "повећана међународна активност условљена повећаним бројем пријетњи и изазова подразумијева сарадњу са све већим бројем партнера, што доводи до повећаних трошкова ОБА".

Правилником о коришћењу средстава за репрезентацију и до сада је било одређено да ОБА од свих агенција БиХ има највећи буџет за репрезентацију у износу од 60.000 марака.

Према том правилнику, Дирекција за координацију полицијских тијела, Агенција за истраге и заштиту, Гранична полиција и Управа за индиректно порезивање БиХ за репрезентацију на располагању имају по 35.000 марака.

Највеће годишње репрезентације имају Министарство иностраних послова - у износу 500.000 КМ, Министарство одбране са Оружаним снагама 330.000 и Предсједништво БиХ у износу 150.000 марака.