latinica  ћирилица
18/09/2018 |  12:44 ⇒ 12:50 | Аутор: СРНА

Беванда: Буџет ће бити упућен на усвајање у предвиђеном року

Нацрт буџета институција БиХ за наредну годину биће упућен у процедуру на вријеме, без обзира на изборну годину, рекао је министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда у разговору са новоименованим шефом Мисије Међународног монетарног фонда за БиХ Мартином Петријем.
Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда са шефом ММФ Мартином Петријем - Фото: СРНА
Министар финансија и трезора Вјекослав Беванда са шефом ММФ Мартином ПетријемФото: СРНА

Беванда је упознао представнике ММФ-а о активностима које се спроводе у Министарству финансија и трезора како би се испуниле законске обавезе и рокови за усвајање буџета за 2019. годину, саопштено је из ресорног министарства.

"Фискални савјет усвојио је Глобални фискални оквир којим се за 16 милиона КМ повећава буџет институција БиХ, а захватања од индиректних пореза остала су иста. Усвојен је Документ оквирног буџета за период 2019-2021. година. У Министарству финансија и трезора завршили смо консултације са буџетским корисницима и на вријеме ћемо завршити свој дио посла у процесу усвајања буџета", рекао је Беванда.

Беванда, који је и замјеник предсједавајућег Савјета министара, навео је да је у Министарству финансија и трезора БиХ окончан овај најважнији посао без обзира на изборну годину, те да ће Нацрт буџета институција БиХ бити упућен у процедуру, а даљи ток одредиће нови сазив Савјета министара и Предсједништва БиХ.

Првом састанку Петрија у Савјету министара присуствовао је и његов претходник Надим Илахи, којем је Беванда захвалио на доброј сарадњи, искреном односу и пожелио му успјех у будућем раду.

Петри и Илахи нагласили су да је позитивно што се поштује буџетски календар у Министарству финансија и трезора БиХ и што ће овај дио посла бити завршен без обзира на изборне активности.

На састанку је оцијењено да је важно наставити спровођење реформи упркос потешкоћама које носи изборна година, те да након формирања власти треба наставити започети посао са ММФ-ом.

До сада су у оквиру проширеног аранжмана између БиХ и ММФ-а на рачуне ентитета уплаћене двије транше од око 150 милиона КМ по транши, а вриједност кредитног програма је око 1,1 милијарду КМ.

Састанку је присуствовао и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди.