latinica  ћирилица
18/09/2018 |  13:21 ⇒ 13:35 | Аутор: СРНА

Уговор о супервизији по пројекту водоводне и канализационе инфраструктуре

Министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија и Паоло Орсини, овлашћени представник конзорцијума "ИРД инжињеринг" Италија, Рутинг Бањалука и "ИРД инжињеринг" Бањалука, потписали су данас уговор о супервизији по пројекту водоводна и канализациона инфраструктура у Српској вриједан 2,5 милиона КМ.
Потписан уговор - Зоран Тегелтија и Паоло Орсини - Фото: СРНА
Потписан уговор - Зоран Тегелтија и Паоло ОрсиниФото: СРНА

Реализација пројекта водоводне и канализационе инфраструктуре траје већ седам година уз подршку Европске инвестиционе банке и у њему учествују 32 локалне заједнице у Републици Српској.

"До сада је у локалним заједницама широм Српске реализовано 98 милиона КМ инвестиција у водоводну и канализациону инфраструктуру, пројектовање и опрему", саопштено је из Министарства финансија.

Наведено је да укупна вриједност пројекта, чија је реализација планирана до 2021. године, износи 100 милиона евра, а финансира се из кредита ЕИБ, властитог учешћа општина, грант средствима ЕУ и билатералним грантом Шведске.

До сада су, осим овога, обезбијеђени грантови ЕУ за инвестиције од 15,7 милиона евра, и то 10 милиона евра из ИПА 2010 Националног програма за БиХ, 2,5 милиона евра из ИПА 2010 Шведске, 700.000 евра за санацију штете од поплава за општине Шамац и Шековићи, милион евра за реконструкцију пречистача отпадних вода у Требињу и 1,5 милиона евра за изградњу пречистача у Теслићу.