latinica  ћирилица
18/09/2018 |  18:00 ⇒ 20:17 | Аутор: РТРС

Вучић: Договорен наставак кинеске подршке

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Пекингу с предсједником Кине Си Ђинпингом. Договорен је наставак кинеске подршке територијалној цјеловитости Србије и велике инвестиције у енергетске и инфраструктурне објекте.

Вучић је кинеском колеги захвалио на претходним улагањима, која су допринијела да Србија постане једна од најбрже растућих привреда у Европи.

На састанку српског и кинеског предсједника договорено је да компанија "Циђин" у РТБ Бор уложи милијарду и по долара. Потписани су споразуми о улагању у Зрењанин и изградњи саобраћајница на ширем подручју Београда.

“Предсједник Си је истакао индустријску зону, изградњу те зоне и долазак великих кинеских компанија у Србију. Сутра ћемо сједити са најмоћнијим кинеским компанијама са којима годинама нисмо могли ни да се сретнемо", рекао је Вучић.

Вучић је открио да је током разговора кинеског колегу, прије него што је добио толико жељени потврдан одговор, трипут замолио да поново посјети Србију.

"Предсједник Си је рекао да ко толико пута, тако често куца на врата, та врата се на крају и отворе. Тако да се упорност и труд увијек на крају исплате", додао је предсједник Србије

На састанку је било ријечи и о могућем заједничком улагању Кине и Уједињених Арапских Емирата у информационе технологије Србије.

То би, каже Вучић, српским инжењерима омогућило добро плаћене послове, Србији већи прилив у буџет, а кинеским и арапским компанијама додатни продор на европско тржиште.