latinica  ћирилица
18/09/2018 |  18:41 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Изетбеговић се поново обрушио на прогресивне односе Србије и Српске!

Предсједник Странке демократске акције и одлазећи предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, поново се, по ко зна који пут, обрушио на предсједника Србије Александра Вучића и на прогресивне односе Републике Србије и Републике Српске.

"Смета му" што се Србија наоружава, што се Вучић не "супротставља" предсједнику Српске Милораду Додику у како каже, подривању територијалног интегритета БиХ и мира на Балкану. За потенцијално преиспитивање граница унутар БиХ, пријетећи најављује нове сукобе. Одлазећи политичар, који поново доказује да је реметилачки фактор унутар БиХ и у региону, стиже Изетбеговићу одговор.

Умјесто да, одлазећи из Предсједништва, цивилизовано тачку стави на три године стару варварску "добродошлицу" српском, тада, премијеру Александру Вучићу на комеморацију у Поточаре, Бакир Изетбеговић остаје досљедан себи. И антисрпској хистерији! Страсти се још ни смириле нису од његовог скандалозног, а некажњеног поређења ратног руководства Српске и Србије са Хитлеровим нацистичким режимом, од разних авета прошлости и "аманета", од учесталих милитаристичких пријетњи, а он се дрзнуо да “сабрана дјела” употпуни. "Заборављајући" наоружавање "за не дај Боже" у властитом дворишту, забринуо се за комшијско! 

"Вучић је за мир, али се наоружава. Он је 'прогледао' након силних грешака које су Срби направили, али хвали ратне вође и пресуђене ратне злочинце. Он је за помирење са Бошњацима и за јединствену БиХ, али пријатељује и ни једном ријечју се не супротставља Додику који вријеђа Бошњаке и доводи територијални интегритет и мир на Балкану у питање. Вучић је очигледно у процијепу", рекао је Изетбеговић.

У "карневалу" предизборног патриотизма, нимало добронамјерно, осврнуо се и на говор предсједника Вучића на Косову и на европски пут Србије. На његове "опсервације", реаговао је колега му Младен Иванић. Готово четворогодишњу вокалну хармонију у Предсједништву, и углавном прећутно толерисање Изетбеговићевих "испада" овај пут критикује. 

"Ја заиста мислим да није добро господина Вучића увлачити у кампању и ово што ради Изетбеговић заиста прелази све мјере. Те теорије завјере које он развија су испод сваког критеријума и очито је да се бошњачки кандидати такмиче у томе ко ће више нападати Вучића", сматра Иванић.

Катарзични Иванић, међутим, прије који дан управо Александра Вучића "увукао" је у овдашњу предизборну кампању. Баш као ономад Изетбеговић Томиславу Николићу, и Иванић је Вучићу поручио да није добродошао. Сада то, на готово идентичан начин, ради коалициони му партнер Младен Босић. 

"Што се тиче Вучића, ја сам убијеђен да он неће доћи 5. октобра у Републику Српску. Долазак 5. октобра у Републику Српску на неко отварање, заједно с Додиком је јасна порука подршке Додику", истакао је Босић.

За "неупућеног" Босића "неко отварање" односи се на новоизграђену болницу у Источном Сарајеву – за којом су деценијама вапили више од 120.000 пацијената, који јој гравитирају. СНСД-ово Сташа Кошарац нема дилему – Бакир Изетбеговић и сарајевски политичари, али и они који у Сарајеву привремено столују, у предизборно вријеме покушавају да зауставе прогресивну сарадњу институција Српске и Србије. Баш као што измишљају и негативан руски утицај. 

"Потпуно је видљиво да исту политику и исту реторику против добрих односа између Републике Србије и Републике Српске води и Бакир Изетбеговић и Младен Босић, Црнадак, Иванић што довољно говори да смо ми били у праву да су они ипак се одредили према политици која издаје наше интересе и жао ми је што су пронашли савезника у Бакиру Изетбеговићу", нагласио је Кошарац.

Савезник или не, Бакир Изетбеговић и његови иступи не изненађују аналитичаре. Ништа необично кажу од само повремено преобраћеног сарајевског миротворца, који је на привидну катарзу спреман, али само када закорачи на Калемегдан. 

"Напросто Изетбеговић и не жели хармонизацију односа у региону нити жели добре односе са Србима у БиХ и Београду. Он је политичар прошлости, политичар који може да живи само на конфликтима", додао је политички аналитичар Драгомир Анђелковић.

Да Сарајево и први у Бошпњака Бакир Изетбеговић, на срдачност и добросусједске односе Београда, одговара каменицама, флашама, ципелама, ревизијама, дипломатским скандалима...полако постаје пракса. Да ли на тај начин сарајевски “прваци” спашавају своју политику која је, по оцјенама многих, банкротирала!?