latinica  ћирилица
19/09/2018 |  09:07 ⇒ 13:32 | Аутор: СРНА

Савановић: Повећањем плата и новим радним мјестима задржати раднике

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић изјавио је да ће и у наредном периоду приоритет Владе бити рад на повећању плата и отварању нових радних мјеста, што је једини начин да буду задржани радници у Српској.
Миленко Савановић - Фото: РТРС
Миленко СавановићФото: РТРС

Савановић је истакао да је за то неопходна уређена политичка ситуација на нивоу БиХ, која кочи реализацију капиталних питања.

Он је за данашњи "Глас Српске" рекао да послодавци морају поштовати одлуку Владе Републике Српске о повећању плата радницима у јавном и реалном сектору по основу пореског растерећења рада, те да ће они који се тога не буду придржавали бити ригорозно кажњени.

Савановић очекује да ће након избора доћи до измјена и допуна новог Закона о раду, који је у протекле три године показао оправданост доношења, али и одређене мањкавости.

"Запели смо већ двије и по године због потписивања колективног уговора јер немамо пуну сагласност социјалних партнера у дијелу који се тиче регреса. У закону је наведено да је регрес обавезан, а то треба да прецизирамо у смислу да је обавезан, али ако то услови пословања дозвољавају", рекао је Савановић.

Он је додао да Српска има стабилан пензијски систем у којем се пензије исплаћују редовно, те напоменуо да је од 2013. до 2018. године повећана пензиона основица за 19,5 одсто, што је највеће повећање у односу на окружење.

Говорећи о стамбеном збрињавању породица погинулих бораца и борачких категорија, Савановић је навео да је у ту сврху Влада уложила око 150 милиона КМ, а да ће кроз нову уредбу, која је већ припремљена, бити збринуто и преосталих око 700 породица.

"Ријешили смо статус бораца који немају покривен радни стаж од 15 година, а имају више од 65 година живота. Право на мјесечно примање у висини најниже пензије сад оставрује око 600 бораца из те категорије, који с удупланим ратним стажом и сажом осигурања прелазе 15 година", рекао је Савановић.