latinica  ћирилица
19/09/2018 |  10:36 ⇒ 10:38 | Аутор: СРНА

Молдавија- Предсједник позвао Владу да поднесе оставку

Предсједник Молдавије Игор Додон позвао је Владу премијера Павела Филипа, коју је формирала Демократска партија Молдавије, да поднесе оставку, како би се организовали пријевремени парламентарни избори.

Он је на свом "Фејсбук" налогу написао да не разумије зашто се морају направити промјене само неколико мјесеци прије избора.

"Народ жели да се ова Влада и парламентарна већина трајно смијене. Да су демократе чуле грађане, давно би распустили парламент и расписали пријевремене изборе, како се не би то одгађало до фебруара", написао је Додон.

Додон је истакао да чека да се Влада повуче, да се организују парламентарни избори и да се формирају нова парламентарна већина и нова Влада, јавио је ТАСС.

Филип је предложио да би на мјесто министра пољоприрведе, регионалног развоја и животне средине, умјесто Ливијуа Волконовича, требало поставити Николаја Чибука, а да би Силвију Раду требало поставити на мјесто министра здравствене његе, рада и социјалне заштите, умјесто Светлане Чеботари.

Додон је саопштио да ће потписати оставке двоје министара, али да постоје одређена питања у вези са постављањем нових људи на те позиције.

Предсједник Демократске странке Молдавије Владимир Плахотник изјавио је јуче да су обоје министара добро обављали свој посао, али да ова министарства морају да буду ефикаснија.