latinica  ћирилица
19/09/2018 |  10:49 | Аутор: РТС

Лазански: Србија се опрема за мир а не за рат

Војно-политички коментатор Мирослав Лазански каже за РТС да би ратно ваздухопловство Србије са миговима које модернизује, беспилотним летјелицама које би сада требало да се купе од Кинеза, са хеликоптерима које купујемо, било најаче на простору бивше Југославије – чак и јаче од Мађарског, Бугарског. Истиче да се Србија опрема за мир а не за рат.
Мирослав Лазански - Фото: РТРС
Мирослав ЛазанскиФото: РТРС

Мирослав Лазански је, гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, рекао да ће на куповину наоружања вјероватно бити реакција из земаља региона и других великих сила.

"Србија се не науружава за рат већ за мир јер ако сте војно способни нико вас неће напасти. Каква ће бити реакција земаља у региону ме и не погађа, али ће оне вјероватно дати неко саопштење у смислу – Србија се наоружава. Што се тиче других великих сила, ово са Кинезима је доказ да ми водимо заиста једну врсту неутралне војне политике и да набављамо оружје од свакога, по најповољнијим економским условима. Ми нисмо усмјерени и искључиво оријентисани на једног испоручиоца војне опреме. Чија је понуда најповољнија ми ћемо од њих то и купити, да ли су то Кинези, Индуси, Руси, Американци, нама је то потпуно свеједно", наводи Лазански.

Додаје да Србија доста касни са развојем наших беспилотних лјетелица и да тај заостатак у времену покушава да премјести куповином у иностранству.

"Кинески дронови су по технологији врх свјетске технологије, а шест пута су јефтинији од дронова на свјетском тржишту. Било би сјајно када бисмо ми добили ласерске дронове за извиђање, обавјештавање, корекцију ватре. Што се тиче ласерских бомби, ми их немамо у арсеналу Војске Србије. Морали бимо да купимо и ту врсту технологије од њих, јер када имате ласерску бомбу или ракету са ласером, морате да имате и означивач циља са ласером", објашњава Лазански.

Наводи да је договор о трансферу технологије негде и најважнији.

"Кинези су нама раније већ нудили трансфер технологије за ракету домета 300 километара 'Шумадија' и они су нам нудили да уђу заједно са нама, да нам дају дио технологије да се та ракета производи код нас. Е сад, кад би они дали сву ту технологију нама да ми те неке компоненте сви тих система радимо кући, то би било сјајан напредак", наводи Лазански.

Оцјењује да Србија има капацитета за то.

Како каже, ако све ово наоружање које је најављивано у посљедње вријеме стигне, то ће бити највећи скок у модернизацији ратног ваздухопловства од бивше велике СФРЈ.

"Када је у питању ратно ваздухопловство са миговима које модернизујемо, са беспилотним летјелицама које би сада требало да купимо од Кинеза, са хеликоптерима које купујемо, ратно ваздухопловство Србије било би најаче на простору бивше Југославије, чак и јаче од Мађарског, Бугарског", истиче Лазански.