latinica  ћирилица
19/09/2018 |  11:14 ⇒ 20:59 | Аутор: СРНА

Додик: Посјета Лаврова од великог значаја за Републику Српску

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је предстојећа посјета министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова Бањалуци од великог значаја за Српску, јер је он велики пријатељ српског народа и добар познавалац прилика у БиХ.

"Информисаћемо Лаврова о стању у Српској и разговарати о начинима на који Русија може да инвестира у неке пројекте у Републици Српској и да буде још присутнија у Српској. Ми то желимо, а то што се не свиђа Британцима - шта да радимо то је њихова ствар", истакао је Додик.

Он је нагласио да је велика част да Република Српска има прилику да у петак, 21. септембра угости руског шефа дипломатије у Бањалуци.

"Изражавамо велику захвалност за одлуку да дође у Републику Српску јер знамо колико опструкција има у Сарајеву да било који дипломата дође у Бањалуку. Нажалост, чак и Срби попут министра иностраних послова у Савјету министара Игора Црнатка за свој максимални успјех сматрају то да неке дипломате не посјете институције Републике Српске, па покушава да то "камуфлира" причом како он сазива министре у Бањалуку па је тако позвао и /шефа дипломатије самопроглашеног Косова Беџета Пацолија и то сматра успјехом", истакао је предсједник Српске.

Рекао је да је Лаврову позната ситуација у БиХ још од времена када је био амбасадор Руске Федерације у Савјету безбједности УН и све вријеме, радећи и као министар спољних послова зна веома добро шта је Дејтонски споразум.

"У том погледу, Русија се понаша веома принципијелно. Са свим својим проблемима и оспоравањима које покушава да јој наметне Запад, Руска Федерација показује своју виталност и ми цијенимо њихову објективну страну и потпуно уравнотежен приступ ситуацији у БиХ. Они све ове године изричито стоје иза свог става да се Дејтонски мировни споразум мора поштовати и да било каква промјена мора да буде договор унутар БиХ", нагласио је Додик.

Он је навео да то веома добро зна и Запад, али да је свих ових година манипулисао са компромисима и консензусима који су прављени у БиХ.

"Запад је вршио несношљив притисак и то су приказивали као компромисно рјешење - што није тачно, јер нема компромиса на бази притиска и манипулација које су овдје проводили. Те одлуке које су донесене нису одлуке изразите воље народа, него одлуке под присилом. Не желим да критикујем никога од мојих претходника политичара, јер је то било једно несношљиво вријеме и дијелом могу да разумијем. Једино ми је криво што нисмо напустили та нека мјеста и састанке и рекли нећемо да учествујемо у томе", рекао је предсједник Републике Српске за Срну.

Додик је подсјетио да је неколико пута одбио да учествује на таквим састанцима, јер није хтио да доноси одлуке које требају Западу.