latinica  ћирилица
19/09/2018 |  13:16 | Аутор: РТРС

Седмица православне књиге у Варни

У буграском граду Варна од 10. до 14. септембра одржана је Седмице православне књиге.
Седмица православне књиге у Варни (Фото: spc.rs) -
Седмица православне књиге у Варни (Фото: spc.rs)

Варна је по двадесети пут била домаћин јединственог догађаја у Бугарској православној цркви који је отворен поздравном посланицом Његове светости патријарха бугарског Неофита, којi је прочитао његов изасланик архимандрит Василије и свечаним обраћањем домаћина, митрополита Јована.

"Хришћанство носи у себи духовни напор, којим ми вјерујући треба да овладамо, напор познајни да спознајемо нашега Бога, који се пред нама раскрива богооткриваном истином. Зато је за нас толико важна православна књига... 20 година је узраст младости и вријеме довољно за стицање искуства, изграђивање снажних пријатељстава и одстојавање вјере - све у име Господа Исуса Христа. Седмица православне књиге достојно проходи кроз вријеме, пројављујући нам непролазност истине Христовог учења", навео је патријарх Неофит, наведено је на сајту Српске православне цркве.

Митрополит Јован је истакао да овогодишња Седмица православне књиге претходи великој прослави 1125. годишњице Великопреславског сабора. Ова манифестација, иначе међународног карактера, овог пута је у цјелини конципирана као смотра бугарског православног издаваштва у протеклом раздобљу, не само црквених него и свјетовних.