latinica  ћирилица
19/09/2018 |  14:42 ⇒ 14:43 | Аутор: СРНА

Велика Кладуша: Апел Министарству безбједности да измјести мигранте

Предсједник Општинског вијећа Велике Кладуше Фикрет Башић апеловао је данас на Министарство безбједности БиХ да мигранте који бораве у неусловном кампу на подручју ове локалне заједнице измјести у условније објекте.
Мигранти у Великој Кладуши - Фото: РТРС
Мигранти у Великој КладушиФото: РТРС

- У овој локалној заједници, према подацима којима располаже надлежна Полицијска управа Велике Кладуше, има 1.000 миграната. Полиција их на неки начин евидентира, али тај број варира - некада се повећа, а некада и смањи - рекао је Башић Срни.

Он је навео да има дана када мигрнти у већем броју долазе на подручје Велике Кладуше, али и дана када одлазе и покушавају прећи преко хрватске границе на путу ка западној Европи.

- Они су тренутно у привременом смјештају на ливади под шаторима од најлона. Ту наравно неће моћи дочекати зиму и услови за боравак миграната нису добри. Надлежно Министарство безбједности БиХ није нашло рјешење за те људи да их смјести у неки чврсти објекат - упозорио је Башић.

Он каже да на свим састанцима са представницима међународних организација апелује да надлежно министарство покуша наћи рјешење и измјестити мигранте са те ливаде.

- Грађани Велике Кладуше су од почетка мигрантске кризе, односно 2018. године, излазили у сусрет мигрантима и давали им храну и одјећу. Они су и даље вољни да помогну мигрантима, с тим да неке хуманитарне организације, попут Емаус-а помажу директно и дијеле оброке у кампу - рекао је Башић.

Он је упозорио да ће, доласком хладнијег времена, у Великој Кладуши бити све више случајева да мигранти проваљују у напуштене објекте.

- Имамо много кућа које су намјештене и условне за становање у којима нема власника јер су на привременом раду у иностранству. Има случајева да мигранти неовлаштено улазе у те објекте. Може се очекивати да, када дођу хладни дани, тих проблема буде све више - каже Башић.