latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:11 | Аутор: СРНА

"Трептачи" на дијелу Источног транзита, ради безбједности пјешака

На новоизграђеној дионици Источног транзита у бањалучком насељу Обилићево данас је у близини пјешачког прелаза постављена додатна саобраћајна сигнализација, односно флуоресцентне табле са лед трептачима које ће возаче опомињати на пажњу ради повећања безбједности пјешака, посебно школараца који похађају оближњу Основну школу "Петар Петровић Његош".
Лед трептачи за опрезнију вожњу - Фото: СРНА
Лед трептачи за опрезнију вожњуФото: СРНА

Осим тога, максимална брзина на прилазу пјешачком прелазу биће смањена на 40 километара на час, потврђено је Срни у градском Одјељењу за саобраћај и путеве.

"Од почетка школске године уочено је да постоји потенцијални безбједносни ризик због великог броја основаца који из насеља Старчевица прелазе ову дионицу на путу до школе `Петар Петровић Његош`, кажу у надлежном одјељењу.

Истовремено, надлежне службе су о потенцијалним ризицима за пјешаке на овој дионици обавијестиле и Полицијску станицу за безбједност саобраћаја, са захтјевом за појачано присуство саобраћајаца на овој локацији.

Уколико ове мјере не буду довољне, у Одјељењу за саобраћај наводе да ће на овој локацији бити постављен семафор са тастером за пјешаке.

Према најавама из ресорног одјељења, на новоизграђеном дијелу Источног транзита идуће године би требало да буде саграђена и обострана пјешачка и бициклистичка стаза.

Према њиховом буџетском приједлогу, о којем би ускоро требало да се изјасни Скупштина града, за изградњу тротоара и бициклистичких стаза на овој дионици биће издвојено око 300.000 КМ.

У Одјељењу наводе да је планиран и наставак пројекта изградње Источног транзита, на дионици до стадиона Фудбалског клуба "Напријед".