latinica  ћирилица
19/09/2018 |  15:38 ⇒ 17:48 | Аутор: РТРС

И.Ново Сарајево: У функцији кружна раскрсница

У Источном Новом Сарајеву од данас је у функцији и кружна раскрсница, чија је изградња коштала 250.000 марака. То је само потврда успјешне сарадње Владе и њених јавних предузећа са локалном заједницом у коју је ове године уложено 12 милиона марака.

И званично је потекао саобраћај кроз кружну раскрсницу на најпрометнијем дијелу регионалне, истовремено и градске саобраћајнице. Путничка и теретна возила несметано пролазе, а примједбе на ширину кружног тока су неутемељене, јер је пројектован за проток возила већи од 5.000, колико их сада дневно пролази, увјерава први човјек Источног Новог Сарајева

"Кружни токови овог типа са једном траком се раде за саобраћајнице са 20.000 возила дневне фреквенције што значи да је ова кружна раскрсница у могућности да прими и 4 пута више возила", рекао је Љубиша Ћосић, начелник Источног Новог Сарајева.

Једна кружна раскрсница је завршена, радови на другој на истој саобраћајници почињу за седам дана. До тада Општина треба да ријеши преостале имовинско правне односе.

"Вриједност радова на овој раскрсници је око 250.000 КМ , надамо се да ће и друга кружна раскрсница у предвиђеном року од 90 дана бити завршена", истакао је Раденко Црногорац, директор предузећа „Приједорпутеви“ Приједор. 

И ту није крај када ријеч о инвестицијама у путну инфраструктуру у Источном Сарајеву. Чим се ријеши жалба на тендер почиње градња дијела пута Лукавица-Пале, те пута ка Јахорини.

"Надам се да ћу у наредном периоду заједно са начелницима општина Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа потписати уговоре о изградњи још два кружна тока , код ТЦ Том и на Кули", додао је Ненад Нешић, вд дужности директора ЈОП Путеви Републике Српске.

Кроз различите пројекте у Источно Ново Сарајево ове године уложено је 12 милиона марака. Средствима Влада Републике Српске, Србије и из општинског буџета гради се трг, градско позориште, дограђује Дом здравља, а ускоро настављају радови на спортској дворани. Многи ову општину сматрају најпожељнијом за живот у цијелој БиХ.

"Несумњиво да ћемо у наредном периоду радити на снажењу наших локалних заједница посебно Источног Новог Сарајева који јесте репер за квалитет у Републици Српској јер само снажна локална заједница јесте и снажна Република Српска", закључила је Данијела Мрда посланик у Народној скупштини Републике Српске из Источног Сарајева.

У Општини воде рачуна и о руралним дијеловима,ускоро ће бити отворен природни амфитетар „Бели вук“ на 1.000 метара надморске висине на Тврдимићима, тиме се чувају тековине Отаџбинског рата, али и поспјешује туризам у сеским подручјима.