latinica  ћирилица
19/09/2018 |  17:16 | Аутор: СРНА

Ускоро сједница Владе и представника Срба са Космета

На састанку у Београду директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића са представницима институција Србије и локалних самоуправа из јужне српске покрајине најављена је скора заједничка сједница Владе Србије са представницима Срба са Косова и Метохије.
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ) -
Канцеларија за КиМ (Фото: Канцеларија за КиМ)

На тој сједници ће бити представљен инвестициони план за општине са српском већином и усаглашене мјере подстицаја за инвеститоре спремне за улагања у та подручја, саопштено је из Канцеларије за Косово и Метохију.

Истакнуто је да ће реализација инвестиција из централне Србије бити апсолутни приоритет српских локалних самоуправа и институција на Косову и Метохији.

Састанак је одржан поводом реализације планова изнесених током недавне посјете предсједника Србије Александра Вучића Косову и Метохији, а присуствовали су му генерални секретар и шеф кабинета предсједника Србије Никола Селаковић и Ивица Којић.

Константовано је да је та посјета означила позитивну прекретницу и свима дала подстицај за још снажнију борбу за бољи положај српског народа на Косову и Метохији.

Заједничка сједница ће, прецизирано је на састанку, бити одржана за око мјесец дана, до када би требало да буду извршене и ревизије већ израђених инфраструктурних и привредних пројеката.

Ђурић и сарадници предсједника Србије захвалили су учесницима састанка на сарадњи у реализацији недавне посјете Вучића Косову и Метохији, истакавши да предстоји велики талас улагања Србије у јужну покрајину, те да се, у том смислу, очекује ефикасност и проактивност свих српских институција на терену.

"Недавна председникова посета у економском погледу представља генерацијску шансу за наше грађане на Косову и Метохији и све њихове политичке представнике који желе да учине нешто добро и вредно", рекао је Ђурић, који је присутне упознао о листи планираних пројеката.

Селаковић је у разговору поручио да је у припрему и реализацију пројеката потребно укључити све интелектуалне и институционалне капацитете на терену, посебно Универзитет у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

Наглашено је да је неопходно ангажовати и све локалне капацитете за припрему тржишта за производе који ће проистећи из предстојећег инвестиционог циклуса.

Представници Срба са Косова и Метохије изнијели су низ конкретних приједлога за побољшање привредне активности у општинама са српском већином, додаје се у саопштењу.