latinica  ћирилица
20/09/2018 |  10:25 ⇒ 11:01 | Аутор: СРНА

Посјета Лаврова - признање политици Српске и потврда пријатељства

Професор Филозофског факултета у Бањалуци Бранимир Куљанин оцијенио је да је предстојећа посјета министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, на позив предсједника Републике Српске Милорада Додика, израз признања политици коју води Српска и још једна потврда дубоког пријатељства Срба и Руса, два братска народа.
Бранимир Куљанин (Фото:iskra.co) -
Бранимир Куљанин (Фото:iskra.co)

Куљанин је, говорећи о важности посјете Лаврова, освештању темеља новог српско-руског храма и Руско-српском културном центру, који се у Бањалуци гради у част царске породице Романов, истакао да се и тиме Русија враћа себи.

Он је додао да су у Русији, послије прогона хришћанства и хришћана током више од 70 година /од 1917. до 1991./, обновљене десетине хиљада цркава и манастира, а народ се окреће својим вијековним светињама.

- Слично је било и у српским земљама - Србији, Црној Гори и западно од Дрине. У том смислу Достојевски је писао да је "Источно питање" питање судбине православља. То је тачно. Стари и нови напади на српску, руску и друге православне цркве то убједљиво потврђују - изјавио је Куљанин за Срну.

Он је рекао да је Николај Данилевски с правом писао да без политичке слободе нема и не може бити слободног, самосталног развоја једног народа и цивилизације, што Срби одлично знају, првенствено по положају својих сународника у Хрватској, Федерацији БиХ и на Косову и Метохији.

- Духовно растројство и потчињавање српског и руског народа је пут ка уништењу њихове самобитности и историјског бића ствараног вијековима у тешким борбама за опстанак и слободу. Наши очеви и дједови су сачували свето православље, благодатно-саборни дух вјере у Христа-Васкрситеља. И оставили су нам завјет да наставимо путем којим су они ишли, не бјежећи од страдања и жртава у име људске саосјећајности и братства - каже Куљанин.

Он истиче да насртаји и на име српско говоре "какав би нас удес снашао када бисмо поменути завјет занемарили и заборавили".

- Само заједно са братским руским народом и великом Русијом можемо се изборити за слободу, јединство и име српско, које на све начине непријатељи са разних страна настоје да нам отму и униште. Након слома Југославије и Совјетског савеза пред српским и руским народом стоје велики и тешки, историјски задаци. Први и најважнији је израда заједничке политичке стратегије. Од Њемачке, која нам данас отима Косово и Метохију, и сличних "пријатеља" не треба очекивати никакво добро - поручио је Куљанин.

Куљанин је нагласио да су руски и српски народ прошли голготу посљедњих десетљећа, наводећи да рат против Руса, започет 1914. године, не престаје до данас.

- Он се може посматрати као једна цјелина, јер је одмах послије Другог свјетског рата започет Хладни рат, који је крајем 1991. настављен новим, хибридним ратом - каже Куљанин.

Он је изјавио за Срну да је након слома Совјетског савеза и заједнице социјалистичких земаља /Варшавског савеза/, циљ најновијег "Четвртог свјетског рата" коначно поробљавање свијета од западне олигархије, која је на том путу уништила низ земаља.

Куљанин наводи да је у току обнова фашизма у Европи и свијету, те да ширење НАТО војног савеза на Исток, уз истовремено оптуживање Русије за "агресију", говори да данашњи западни властодржци иду стопама својих претходника - Наполеона, Вилхелма Другог и Хитлера.

- Главни циљ рата - уништење Словена и православља, није се измијенио, јесу само начини његовог остваривања. Оно што Хитлерови нацисти нису успјели да заврше војничком чизмом и концентрационим логорима, данас се наставља методама поменутог хибридног рата - упозорава Куљанин.

Он истиче да је у том рату деведесетих година извршена пљачкашка "приватизација" народне имовине из социјалистичких, углавном словенских и православних земаља.

- Извучена су богатства која се мјере десетинама трилиона долара, а народ се и даље масовно исељава у потрази за послом. Пут у "евроатлантске интеграције", који је императив западне олигархије, беспуће је и пропаст за српски народ и државу - оцијенио је Куљанин.

Он подсјећа да су сви значајни руски мислиоци, умјетници, научници и филозофи током посљедња два вијека, свестрано и дубоко изучавали "Источно питање", које је првенствено питање односа Русије и цијелог православно-словенског свијета са Западом.

- Највећи од њих, Николај Фјодоров, Фјодор Достојевски, Константин Леонтјев, Сергеј Булгаков и Александар Панарин везивно су ткиво и дух наше цивилизације видјели у православном хришћанству - закључио је Куљанин.

Министар иностраних послова Руске Федерације Сергеј Лавров посјетиће сутра Бањалуку, гдје ће разговарати са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.