latinica  ћирилица
20/09/2018 |  11:34 ⇒ 18:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Харадинај: Ако се границе помјере требаће опет војничке чизме

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај каже да је чак и сам разговор о "питању граница Косова" опасан по стабилност региона, преноси приштински портал Телеграфи.
Рамуш Харадинај   (Фото:glasamerike.net) -
Рамуш Харадинај (Фото:glasamerike.net)

Харадинај каже да је чак и сам разговор о "питању граница Косова" опасан по стабилност региона.

"Границе Косова су успостављене (војничким) чизмама, а не за столовима и у преговорима... Ако се оне помјере, многе војничке чизме са обје стране биће поново потребне", рекао је Харадинај телевизији Клан са сједиштем у Тирани.

Навео је да неће прихватити никакав договор са Београдом који подстиче "измјену граница" и да тај план не сматра озбиљним.

"Послије свега што се догодило, не могу да вјерујем да је Хашим Тачи то сматрао озбиљним пројектом. Мислим да је то дио његове политичке тактике", закључио је Харадинај.

С друге стране, приштински портал Зери преноси да је Харадинај најавио да од Нове године више неће бити физичких препрека на граници Косова и Албаније.

Овај медиј наводи да је та нада Харадинаја заснована на разговорима и плановима са премијером Албаније Едијем Рамом.

Зери подсјећа да је Харадинај у једном интервјуу раније рекао да је, када је путовао за Тирану, пола сата чекао да уђе у Албанију и пола сата да уђе на Косово.

На констатацију новинара да "у свим осталим земљама ЕУ нема граница, те да су границе остале само рушевине прошлости" и питање шта ће Приштина урадити да их уклони, Харадинај је рекао да је са Рамом и осталим колегама разговарао о томе да се негдје на преласку из једне године у другу, та граница отвори.

На инсистирање новинара да каже да ли ће то бити у новогодишњој ноћи, Харадинај је рекао да се нада.

"Надам се да хоћемо. Коначно. Биће камера. Биће праћења, али неће бити физичке препреке, неће бити физичког присуства контроле", рекао је Харадинај.