latinica  ћирилица
20/09/2018 |  14:15 ⇒ 14:37 | Аутор: СРНА

Хибриде кукуруза представило пет кућа из региона

На манифестацији под називом "Дани поља кукуруза" у Средњој Слатини, коју је организовала фирма "Примус агро" из Шамца, хибриде кукуруза представило је пет селекцијских кућа из региона.
Кукуруз - Фото: РТРС
КукурузФото: РТРС

На "Данима поља кукуруза" хибриде су представили Институт за кукуруз "Земун Поље" из Београда, институти за ратарство и повртарство из Новог Сада и Загреба, као и фирме "Синђента" из Београда и "Агро-Сава" из Шапца.

Представник Института за кукуруз "Земун Поље" за БиХ Драгиша Лопандић изразио је задовољство начином на који су представљени хибриди у овом макроогледу.

"За испољавање генетског потенцијала важна је родност једног хибрида. У БиХ и окружењу били су повољни временски услови у току маја, јуна и јула, а то се одразило и на потенцијал родности који су хибриди у овом огледу дали", рекао је Лопандић.

Он каже да Институт жели произвођачима да представи нове хибриде, уз стандард и сортимент који је сваке године присутан у производњи јер је циљ да се измијени лоша производна пракса, те да произвођачи, када одаберу једну групу хибрида, годинама сију само њих.

Младен Бијелић, директор фирме "Примус агро", која се бави сјеменском и меркантилном производњом, рекао је да на два огледна поља у Средњој Слатини заитересовани могу видјети хибриде више селекцијских кућа из различитих група зрења.

"Ова манифестација је значајна за произвођаче јер на једном мјесту могу да виде хибриде више селекцијских кућа из различитих група зрења који су произведени под истим условима, те да процјене који би хибрид одговарао за њихово земљиште", рекао је Бијелић.