latinica  ћирилица
20/09/2018 |  19:58 ⇒ 20:34 | Аутор: СРНА

Чајниче: Додик присуствовао отварању објекта фабрике био-масе

Предсједник Републике Српске Милорад Додик присуствовао је данас у Чајничу отварању објекта фабрике за производњу био-масе, вриједан 160.000 КМ, а која је у власништву Шумског газдинства "Вучевица".

Додик је истакао да је сада у општинама попут Чајнича најважније имати стабилне послове, те додао да је природно да Шумско газдинство буде генератор свих добрих пројеката и перспективе на овим просторима.

"Наш приступ је да у општинама каква је Чајниче, која има несумњиви ресурс који је национални и народни и не припада само њој, постоји могућност да развије неке нове производње каква је ова фабрика", нагласио је Додик.

Он је изразио наду да ће ова фабрика остваривати добит коју ће инвестирати у свој даљи развој, односно да ће у будућности прерасти у фабрику за производњу пелета.

"Вјерујем да Чајниче може изгледати далеко боље и сређеније, али је потребна нова иницијатива", рекао је Додик, те додао да млади имају перспективу да остану, реализацијом нових пројеката и развојем инфраструктуре у Чајничу.

Према његовим ријечима, локална власт Чајнича игнорише републички ниво, а све на штету грађана општине.

"Ја не знам ниједан отворен проблем, а кад дођете овдје онда видите да их има 100. Без обзира којој партији припада локална власт, позивам их на сарадњу и спреман сам да помогнем", истакао је Додик.

Директор "Вучевице" Неђо Машић рекао је да је у овом шумском газдинству, од када он управља њим, запослено нових 130 радника, те да на мјесечном нивоу за плате обезбјеђује 350.000 КМ, што, нагласио је, нимало није лако.

"Ништа не бих могао завршити да нисам имао велику подршку предсједника Додика и предсједника Владе Српске Жељке Цвијановић, али и свих људи који чине ову власт", истакао је Машић.

Према његовим ријечима, Шумско газдинство годишње има 100.000 кубика сјече, од чега ће 30.000 до 40.000 кубика, који остају у Чајничу, бити искоришћени за производњу био-масе.

"Чајниче је мало мјесто, али је богато шумом, водом и вјерским туризмом. Све имамо, али нисмо знали то да користимо", рекао је Машић.