latinica  ћирилица
21/09/2018 |  07:09 ⇒ 22/09/2018 | 08:09 | Аутор: РТРС

ЛАВРОВ У БАЊАЛУЦИ: Захвалност руководству Српске (ВИДЕО)

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров посјетио је Републику Српску.
Лавров у Бањалуци - Фото: РТРС
Лавров у БањалуциФото: РТРС

 

17:55 Завршена је конференција за новинаре.

17:20 У току је конференција за новинаре предсједника Додика и министра Лаврова.

17:18 Предсједник Српске, одликовао министра спољних послова Русије Орденом Републике Српске на огрлици

Састанак у Административном центру Српске (Фото: РТРС)

17:15 Одржан је састанак Додика и Лаврова.

Састанак у Административном центру Српске (Фото: РТРС)

16:35 Руска делегације стигла је у Административни центар Владе Републике Српске гдје ће Лавров бити одликован Орденом Републике Српске на огрлици.

16:20 Лавров, владика Јефрем и Додик су заједно открити плочу која ће бити на једном од зидова будућег Српско - руског храма у Бањалуци.

16:17 Предсједник Републике Српске Милорад Додик се захвалио Лаврову на посјети.

"Хвала вам што сте, ту, што сте одржали обећање. Овај храм ће оплеменити наше пријатељство и учинити нас још ближим", поручио је Додик.

16:15 Лавров исказао захвалност онима који реализују пројекат Српско-руског храма.

"Прије свега мислим на предсједника Републике Српске Милорада Додика, затим на представнике Српске и Руске православне цркве", рекао је Лавров.

16:08 Владика Јефрем уручио Лаворву фототипско издање Мирослављевог јеванђеља.

16:00 Епископ бањалучки Јефрем поздравио је министра Лаврова на руском језику.

"У Бањалуци прије неколико дана служена је Света литургија у саборном храму Христа спаситеља, а затим смо освештали темеље овога храма. Наш Српско - руски храм биће посвећен Преображењу Господњем, Светој Породици Романов и Светом Сави", рекао је владика Јефрем.

15:50 Предсједник Републике Српске Милорад Додик дочекао министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова на платоу код темеља Српско-руског храма у Бањалуци.

Бројни грађани аплаузом су поздравили високог госта. Интониране су химне Руске Федерације и Републике Српске.

Лавров и Цвијановић (Фото: РТРС)

15:30 Грађани очекују долазак Лаврова.

15:20 Лаврова је на аеродрому дочекала делегација Владе Републике Српске, предвођена премијерком Жељком Цвијановић.

Лавров у Бањалуци (Фото: РТРС)

Шеф руске дипломатије дочекан је по старом српском обичају, са хљебом и сољу.

У делегацији Владе Српске су потпредсједници Владе Сребренка Голић и Антон Касиповић и шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.

15:15 Сергеј Лавров слетио у Бањалуку.

14:30 Велики број грађана Српске окупио се на платоу код темеља Српско-руског храма у Бањалуци.

------------

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, Цвијановићева и Перовић разговараће са Лавровим, замјеником министра иностраних послова Русије Александром Грушком, директором Четвртог европског департмана министарства иностраних послова Русије Александром Боцан-Харченком и амбасадором Русије у БиХ Петром Иванцовим.

Руски шеф дипломатије стигао је синоћ у Сарајево. Данас се сусрео са члановима Предсједништва БиХ и министром иностраних послова БиХ Игором Црнатком.

Лавров у Сарајеву (Фото: Дневни аваз)

Лавров ће разговарати са највишим званичницима Српске, као и српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем.

Како је протоколом предвиђено, предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараће са Лавровом, којег ће претходно свечано дочекати у 15.15 часова испред темеља српско-руског храма и духовно-културног центра.

Додик и Лавров ће се потом састати у Административном центру Владе Српске, а планиран је и састанак са делегацијама Републике Српске и Русије и додјела одликовања Лаврову.

МУП Српске подигао је мјере безбједности на највиши ниво, а детаљне припреме посјете Лаврова Бањалуци, јуче су трајале цијели дан.

Из МУП-а су саопштили да неће дозволити било какво ометање планиране посјете руског шефа дипломатије, а у случају незаконитог поступања грађана, најавили су да ће предузети све мјере и радње како би била идентификована и процесуирана та лица.

Предузете су мјере првог степена безбједности на подручју Источног Сарајева и Бањалуке. У вријеме доласка и одласка руске делегације, од 12.00 до 15.00 часова, биће повремено забрањен саобраћај за сва моторна возила, на дијелу магистралног пута од раскрснице Кула до раскрснице улице Равногорска и улице Курта Шорка, затим дионица регионалног пута од раскрснице Враца до раскрснице Кула, као и дио улица Стефена Немање и Цара Лазара.

Обуставе саобраћаја могу да очекују и Бањалучани. Биће забрањен саобраћај од аеродрома у Маховљанима до града у периодима од 14.00 до 16.00 часова, као и од 18.00 до 19.30 часова.

Током посјете Лаврова темељима храма српско руског пријатељства, саобраћај ће бити блокиран и у улицама Гундулићева, Олимпијских побједника и у дијелу Улице Краља Петра Првог Карађорђевића.

Грађани коју буду жељели, до темеља храма моћи ће само из два правца  из Гундулићеве улице, из правца Алеје Светог Саве као и Олимпијских побједника до 15.00 часова. Након тога, до темеља ће се моћи само пјешачком зоном из правца насеља Борик.

Предсједник Српске позвао је грађане Српске да се од 14.00 часова у што већем броју окупе на мјесту градње српско-руског храма у Бањалуци, како би заједно дочекали руског министра иностраних послова Сергеја Лаврова.

Додик је истакао да долазак Лаврова у Бањалуку демистификује пријатељство Српске и Русије, поручивши да је за Српску долазак Лаврова - долазак пријатеља.

Предсједник Парламента Српске Недељко Чубриловић рекао је да је посјета Лаврова Бањалуци изузетно значајна за афирмацију и јачање позиције Српске у оквиру дејтонске БиХ.

Премијерка Жељка Цвијановић истакла је да сарадња са Русијом никада није била условљена и да је Српска захвална овој пријатељској земљи на економским пројектима и политичкој подршци, прије свега у Савјету безбједности УН.

 

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Посјета Лаврова Бањалуци
Фото: РТРС

Одлазак Лаврова из Бањалуке
Фото: РТРС

Одлазак Лаврова из Бањалуке
Фото: РТРС