latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:14 ⇒ 11:32 | Аутор: РТРС

У општину Милићи биће уложено још 800.000 КМ

Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у општину Милиће уложила око 15 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано још око 17,5 милиона КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.
Милићи (архив) -
Милићи (архив)

У овој години Влада Српске ће у општину Милићи уложити још 800.000 КМ - у току су радови на уређењу корита Студени Јадар, за шта је издвојено 600.000 КМ, а током 2017. и 2018. године уложено је и 400.000 КМ за пројекат изградње постројење за пречишћавање питке воде, на изворишту Николине воде, који је управо завршен.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговараће данас са руководством општине и привредницима општине Милићи, а том приликом биће положен и камен темељац за изградњу индустријског постројења за сушење и мљевење хидрата и глинице у Лукић пољу. Ријеч је о инвестицији компаније "Боксит" Милићи вриједној четири милиона КМ.

Улагања Владе Српске у општину Милићи биће настављена и у наредном периоду, а планиран је завршетак уређења корита Зелени Јадар, асфалтирање локалних путева и замјена цијеви у неколико насеља, за шта су планирана средства у укупном износу од око два милиона КМ.

У Влади Српске истичу да, захваљујући мјерама које су реализоване претходних година, економија Српске биљежи позитивне показатеље, као што су раст БДП-а и раст индустријске производње чиме су створени услови за улагања и реализацију значајних пројеката у градовима и општинама широм Српске.

Током претходних година из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за општину Милићи одобрено је више од два милиона КМ, а неки од најважнијих пројеката који су финансирани тим средставима су изградња моста и фискултурне сале.

Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у овој локалној заједници, стамбено је збринуто 56 породица, од чега изградњом станова 28, а неповратна новчана средства добило је 28 породица. Укупна улагања за ове породице износе више од 700.000 КМ.

Кроз пројекте запошљавања у овој локалној заједници у периоду од од 2007. до данас, запослено је 166 лица за шта је Влада издвојила око 400.000 КМ, док је кроз прогам социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла збринуто око 250 радника из два предузећа, за шта је утрошено више од 700.000 КМ.

Из републичког буџета, кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја, обезбијеђено је 1,8 милиона КМ.

Када је ријеч о буџетској подршци за развој пољопривреде у општини Милићи од 2006. до данас кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, издвојено је око четири милиона КМ.

Активностима подршке привреди, Влада Републике Српске је за ову локалну заједницу обезбиједила више од милион КМ, од чега 800.000 КМ за подстицај извозу, те 260.000 КМ за субвенције електричне енергије социјално угроженом становништву.

Из средстава Фонда солидарности за помоћ поплављеном становништву ове општине путем електронских картица/ваучера, те за помоћ поплављеним пољопривредницима, као и за помоћ буџету општине, издвојено је више од 300.000 КМ.

Према подацима Владе Републике Српске за санацију Дома здравља у Милићима, те кроз пројекте адаптација, санација, реконструкција и опремање амбуланти породичне медицине и увођења информационог система, у област здравства у овој локалној заједници уложено је више од 700.000 КМ.

Када је ријеч о путној инфраструктури, за изградњу нових и рехабилитацију постојећих регионалних, магистралних и локалних путних праваца у овој локалној заједници, рекли су у Влади Српске Срни, издвојено је више од два милиона КМ, а у плану је и изградња кружне раскрснице на прикључку регионалног пута на магистрални пут у Милићима.