latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:24 ⇒ 11:54 | Аутор: СРНА

Банету Биљићу специјална награда за фотографију на "Вива филм фестивалу"

Ученик соколачког Средњошколског центра "Василије Острошки" Бане Биљић добио је специјалну награду за фотографију на 4. "Вива филм фестивалу" одржаном у Сарајеву, а филм "Трагом завичаја" на коме је радио са друговима из школе био је запажен.
Специјална награда за фотографију - Фото: СРНА
Специјална награда за фотографијуФото: СРНА

Директор Средњошколског центра Мирослав Максимовић истакао је да су ученици ове школе учествовали у пројекту "Од идеје до реализације" и уз помоћ режисера "Вива школа филма" у мају снимили краткометражни документарни филм "Трагом завичаја".

Према његовим ријечима, десетоминутни филм је четвртог дана фестивала добио веома позитивне оцјене у категорији туризам, на овом интернационалном омладинском фестивалу документарног и кратког играног филма.

"Биљићева специјална награда за фотографију представља посебну част за Средњошколски центар јер се филм нашао у веома јакој конкуренцији са школама из великих градова, гдје млади имају далеко веће могућности да се рано упознају о савременим технологијама и филмској умјетности", рекао је Максимовић Срни.

Он је додао да је ово запажено учешће на "Вива филм фестивалу" ученика са Сокоца показало да има талентованих младих у свим срединама и да их само треба на вријеме открити и дати им подршку за рад.

Биљић, који је на филму радио као камерман и директор фотографије, каже да му награда значи много јер себе у будућности види на пољу савремених технологија у раду са фото-објективом и камером.

Он је навео да је на снимању филма, кроз теоријске и практичне радионице, учестовало 15 ученика уз помоћ режисера Његоша Павловића и представника "Вива филма", који су пратили њихов рад.

Продуцент фима "Трагом завичаја" је соколачки Средњошколски центар, а кординарод пројекта за ову установи је професор Сузана Пржуљ.

Четврти интернационални омладински фестивал документарног и кратког играног филма "Вива филм фестивал" одржан је у Сарајеву од 12. до 19. септембра.

На фествалу је приказано 119 филмова из 85 земаља у категоријама религија, туризам и екологија.