latinica  ћирилица
21/09/2018 |  11:25 ⇒ 12:29 | Аутор: РТРС

Почели "Ћоровићеви сусрети" у Гацку

Додјелом награде "Владимир Ћоровић" за животно дјело у области историографије, академику Јованки Калић, синоћ су у Гацку, почели 20. "Ћоровићеви сусрети" писаца и историчара. У оквиру књижевног дијела ове манифестације "Српска проза данас", у Билећи ће вечерас бити уручено признање "Светозар Ћоровић" писцима Драгиши Калезићу и Ранку Рисојевићу.

Међународни скуп историчара у Гацку за двије деценије постојања окупио је еминентне научнике из области историографије, који су расправљали о важним темама из различитих области историје.

Награда "Владимир Ћоровић" по одлуци стручног жирија, ове године додијељена је академику Јованки Калић, за животно дјело. Академик Калић стручњак је за средњи вијек, а њен рад признат је у свјетским научним круговима.

Гатачки одбор Просвејте, одлучио је да ове године уз главну награду, специјалном Повељом уважи историчара Милана Мицића, за књигу "Американци српски ратни добровољци из САД-а".

Књижевни дио сусрета "Српска проза данас" почео је у Билећи округлим столом о дјелу Добрила Ненадића, једног од добитника нагарде "Светозар Ћоровић".

Планирано је откривање бисте књижевнику Радославу Братићу, једном од утемељивача ове манифестације, док ће нагарда "Светозар Ћоровић" бити уручена вечерас овогодишњим лауреатима, писцима Драгиши Калезићу и Ранку Рисојевићу.