latinica  ћирилица
21/09/2018 |  12:48 ⇒ 22/09/2018 | 08:26 | Аутор: СРНА

Стејт департмент: Законодавство Српске ефикасније у борби против тероризма

БиХ, иако чланица глобалне коалиције за борбу против Исламске државе у прошлој години није усвојила ниједан значајнији закон о борби против тероризма, док је Република Српска донијела нови кривични закон који прекршаје у вези са тероризом третира по међународним стандардима, а придруживање страним паравојним и параполицијским снагама као кривично дјело, наводи се у извјештају Стејт департмента.
Стејт Департмент                                              (Фото:twitter) -
Стејт Департмент (Фото:twitter)

Стејт департмент упозорава да су извори тероризма у БиХ и даље екстремистичка идеологија и регионалне националистичке екстремистичке групе и оцјењује да није постигнут већи напредак на дерадикализацији.

"БиХ је и даље кооперативан партнер у борби против тероризма, али су празнине у закону и благе казне и даље велики изазов", оцијењено је из Стејт департмента.

Из Стејт департмента указују да на нивоу БиХ постоје закони који забрањују придруживање страним паравојним и параполицијским снагама, али да је санкционисање таквих поступака и даље велики изазов, јер страни терористи често добијају казне блаже од минималних предвиђених кривичним законом БиХ, што је резултат праксе судија да у обзир узимају "олакшавајуће околности".

Према закону у БиХ, терористи који су осуђени на годину дана или мање, могу да плате казну, умјесто да исту одслуже у притвору, напомиње Стејт департмент.

У документу пише да је Министарство правде прошле године предложило листу допуна закона о борби против тероризма, није било довољно воље међу политичарима за њихово усвајање и да је крајем прошле године парламент разматрао укидање опције да се плати новчана казна умјесто да се она одслужи у затвору.

У извјештају се наводи да постоји "нека врста домаће оперативне координације", те да је БиХ наставила је да проширује капацитете за борбу против тероризма током 2017. године, али да међуљудска и међуагенцијска неслагања подривају ефикасну сарадњу.

Агенција за истрагу и заштиту главна је агенција за спровођење борбе против тероризма, али је њена ефикасност ограничена тиме што само 25 службеника ради на случајевима тероризма.

Министарство безбједности БиХ прошле године је предложило да се број службеника повећа на око 50, унапређењем релевантне јединице у одјељење.

Када је ријеч о безбједности на границама, Стејт департмент наводи да ту није било већих промјена у односу на 2016. годину.

"БиХ је у 2017. години наставила са напорима у ометању терористичких активности", наводи се у изјвештају.

У документу се напомиње да је 29. новембра ухапшен Емир Хоџић због противзаконитог посједовања оружа, укључујући ракетни бацач, а у јуну Енес Мешић, када је покушао илегално да пређе границу са Србијом, гдје је, наводно, планирао да изврши терористички напад.

Хоџић је раније осуђиван на годину дана затвора због учешћа у борбама на страни терориста, а Мешић је, такође, раније осуђен на три године затвора због терористичких активности, два мјесеца прије хапшења, али није затворен, што показује још један проблем у правосудном систему БиХ, наводи се у извјештају Стејт департмента.

БиХ је наставила да у борби против тероризма сарађује са САД, а примјер тога је изручење Мирсада Кандића, којег Стејт департмент назива помагачем Исламске државе.