latinica  ћирилица
21/09/2018 |  13:25 | Аутор: СРНА

Грабовац: Приоритет ексхумација српских гробница на Озрену

Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац наглашава да приоритет у процесу тражења несталих у БиХ мора бити ексхумација измјештених српских гробница на подручју Озрена и Возуће, те познатих масовних и појединачних гробница у Посавини.
Марко Грабовац - Фото: СРНА
Марко ГрабовацФото: СРНА

Грабовац је рекао Срни да је неприхватљиво да у ладицама Тужулаштва БиХ годинама чека више десетина захтјева удружења породица погинулих и несталих из Републике Српске за ексхумацијама српских масовних гробница на подручју Федерације БиХ.

Он указује да највећу одговорност у овом процесу сноси Институт за нестала лица БиХ, посебно Тужилаштво БиХ, без чије наредбе ексхумације не могу бити вршене.

Према његовим ријечима, представници Републике Српске у институцијама БиХ морају инсистирати на овом питању да би агонија коначно била ријешена, јер чланови породица умиру и неће дочекати да сазнају истину о судбини најмилијих.

Грабовац је рекао да породице погинулих и несталих на подручју Брода траже више од 40 несталих Срба.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" или "Фарз".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године у офанзиви 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", те НАТО бомбардовања.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за већим бројем још трага.