latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:12 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Добој: Поновљено суђење у случају преваре и бесправне градње

Пред Основним судом у Добоју завршено је поновљено суђење у случају преваре и бесправне градње.

Зоран Миличевић и његов брат тужили су Град Добој и Удружење „Сложно“ и у првостепеном поступку пресуду вриједну 400 хиљада добили у своју корист, али је Окружни суд наредиио да се суђење понови.

И тужиоци и тужени остају при својим ставовима. Тужилац од града Добоја и удружења Сложно захтијева исплату 400.000 марака, јер су му порушили кућу и на његовој земљи саградили зграду, за шта није добио три стана и пословни простор, како је предвиђао уговор са удружењем. Град Добој оспорава висину накнаде, сматра да је потраживање застарјело и да град није адреса за одштету . За тужиоце ријеч је о бесправној градњи, а одговорност за то, кажу, сносе надлежне градске службе.

- У вријеме изградње стамбено-пословног објекта од стране удружења Сложно нико се није обраћао грађевинској инспекцији града Добоја да заустави градњу због неријешених имовинско–правних односа. Спор значи настаје 2005. године након изградње стамбено пословног објекта када удружење Сложно није извршило своје уговорне обавезе према тужитељима, рекла је Милкица Гарић, замјеник правобраниоца и заступник града Добоја.

Замјеник пуномоћника тужиоца Зорана Миличевића, Армин Ибрахимпашић истакао је да су инспекције дужне по службеној дужности да раде.

- Значи нико не може рећи да није знао за градњу, према томе одатле произилази одговорност надлежних органа управе, додао је он.

На данашњем рочишту, на захтјев тужених, поново је саслушан вјештак грађевинске струке. Пресуда је најављена за 19.октобар, а цијели процес траје скоро 15 година.

- Без обзира на дужину трајања овога свега,требало је доста стрпљења. На срећу имали смо га и вјерујем да ће то резултирати задовољством, истакао је Миличевић.

Друготужени, Удружење Сложно и инвеститор Миленко Божић, нису се појављивали на рочиштима.

Ранијом пресудом суд је наредио да Град Добој солидарно са Удружењем Сложно поруши стамбено пословни објекат и изгради кућу или браћи Миличевић исплати око пола милиона марака са затезним каматама.