latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:26 ⇒ 22/09/2018 | 09:01 | Аутор: РТРС

РТРС и "Позитивне снаге Српске" организатори претпремијере филма "Заспанка за војнике"

Радио телевизија Републике Српске и "Позитивне снаге Српске" организатори су претпремијере филма "Заспанка за војнике" редитеља Предрага Антонијевића. Свечана премијера заказана је за 2. октобар у београдском Сава Центру.

Филм "Заспанка за војнике" настао је по сценарију Наташе Дракулић и по мотивимам "Српске трилогије" Стевана Јаковљевића, а претппремијерној пројекцији у Бањалуци присуствоваће режисер, сценариста и дио глумачке екипе.

"Желим да кажем да смо снимали три мјесеца. Сваки дан је било преко 50 коња на локцији, преко 200 глумаца, као и статиста. Мислим да смо направили сјајан филм", рекла је сценариста Наташа Дракулић.

"Заспанка за војнике" је прича о војницима једне тобџијске батерије српске војске у Првом свјетском рату. Поводом стогодишњице његовог завршетка, циљ филма је подсјетити младе на страдање српских војника у овом рату.

"Заспанка за војнике спашава, рекао бих, једну колективну част српског народа, јер како смо знали да се 2018. године навршава 100 година од рата. У једном тренутку пријетила је опасност да Србија и српски народ остане без филма који нам је био дужност људима и јунацима за које верујем да их данас више нема", истакао је глумац Радош Бајић.

Главне улоге остварили су Небојша Глоговац, Наташа Нинковић, Љубомир Бандовић, Вук Костић, Радош Бајић, Нина Мрђа, Марко Васиљевић, Ненад Окановић, Марко Павловски, Александар Ђурица, Тихомир Арсић, Марко Гверо и многи други. 

 "Мислим да ће имати великиог код одјека и са наше стране Дрине. Мени је част. Ја сам љубитељ те епохе, пошто мисим да се такве генерације, тешко да ће се поновно родити", сматра глумац Вук Костић.

Од 4. октобра филм ће се наћи на биоскопском репертоару широм Србије и Републике Српске. Од филма настаје и шестодијелна мини серија која ће бити емитована током 2019 године.