latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:34 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

У Дрвару освештан темељ за изградњу централног Спомен-обиљежја

У Дрвару је данас освештан темељ за изградњу централног Спомен-обиљежја палим борцима и цивилним жртвама Дрвара, за вријеме рата од 1992. до 1995. године, чију изградњу финансира Република Српска.

Борци и породице погинулих бораца, али и цивила Одбрамбено – отаџбинског рата, 23 године чекали су на изградњу Спомен – обиљежја за страдале Србе.

"Могу вам рећи да је ово данас посебан дан за мене. Стварно сам узбуђен и нема ријечи шта да вам кажем", рекао је ратни војни инвалид Миладин Бајић.

"Да оставимо бар споменик један на тако даља покољења нашим младим. Српски народ ако не буде писао своју историју он ће се изгубити у времену и простору", изјавио је Милорад Срдић из Општинске борачке организација Источни Дрвар

Освештањем темеља, данас је означен почетак изградње централног Спомен – обиљежја у Дрвару. 

"Заиста ово је једно добро дјело, да српски народ не заборавља своје мученике, страдалнике који су живот свој дали за своју отаџбину", нагласио је парох дрварски Синиша Сердар.

На централно Спомен – обиљежје, биће уклесана имена више од 300 страдалих бораца и цивилних жртава рата општине Дрвар.

"Усвојено је да пројекат буде, то јесте, да изглед централног Спомен обиљежја буде у облику православног крста, са плочом около и именима у подножју са двоглавим орлом. Ја сам посебно поносан што сам иницијатор и неко ко је покренуо све ово да се напокон заврши у Дрвару", додао је начелник општине Дрвар Горан Броћета.

170 хиљада марака за изградњу централног Спомен – обиљежја у Дрвару, обезбиједили су предсједник и Влада Републике Српске. Рок за завршетак радова је 60 дана.