latinica  ћирилица
21/09/2018 |  18:45 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Дачић - Лавров: Одрживо окончање дијалога о Косову учвршћује стабилност региона

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић и министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров закључили су да би успјешно и одрживо окончање дијалога Београда и Приштине учврстило стабилност региона.
Министар Ивица Дачић и шеф руске дипломатије Сергеј Лавров - Фото: РТС
Министар Ивица Дачић и шеф руске дипломатије Сергеј ЛавровФото: РТС

На састанку одржаном у Бањалуци, Лавров је рекао да косовски Албанци већ годинама не испуњавају споразуме са Србијом постигнуте уз посредовање ЕУ, упркос конструктивном ставу Београда, нагласивши да ЕУ мора да утиче на Косово.

Он је поновио да Русија подржава дијалог Косова и Србије, уз неопходност поштовања Резулуције 1244 Савјета безбједност УН, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Лавров је пренио Дачићу да Москва снажно подржава Дејтонски споразум, територијални интегритет и суверенитет БиХ, равноправност три народа, као и уставне надлежности два ентитета у БиХ.

Он је истакао да је Русија увијек имала конструктивну сарадњу с ЕУ и САД у вези с питањима на Балкану и не види разлог да се тако не настави, а не да се само једна од тих страна мијеша у рјешавање питања у региону.

Дачић је информисао Лаврова о току дијалога Београда и Приштине, те поновио став Београда да без Руске Федерације не може бити дугорочног и одрживог рјешења за Косово и Метохију.

Дачић и Лавров су оцијенили да ниво повјерења и висока динамика руско-српских контаката показују да се односи двије земље континуирано и продуктивно развијају.

Два министра су се сагласила да односи Москве и Београда напредују на сваком пољу и оцијенила да су међусобни односи достигли веома висок ниво стратешког партнерства.

На састанку у Бањалуци двојица министара разговарала су и о међусобној подршци у међународним организацијама и припремама за састанак међувладине комисије, који је заказан за октобар.