latinica  ћирилица
21/09/2018 |  19:39 | Аутор: sputniknews.com

Нетанијаху наложио израелској војсци да настави контакте с Русијом

Премијер Израела Бењамин Нетанијаху саслушао је извјештај о резултатима преговора у Москви поводом пада руског војног авиона Ил-20 у Сирији и наложио да се наставе контакти с Русијом у вези с тим догађајем, саопштила је кабинет израелског премијера.
Бењамин Нетанијаху - Фото: AP
Бењамин НетанијахуФото: AP

У Москви је војна израелска делегација на челу с командантом Војно-ваздухопловних снага Амикамом Норкином покушала да докаже да Израел није умијешан у трагедију када је сиријска одбрана покушала да одбије израелски ваздушни напад.

"Јутрос се премијер Нетанијаху савјетовао с руководством безбједносног блока. Током састанка је саслушао детаљан извјештај команданта израелске авијације Норкина о преговорима у Москви", наведено је у саопштењу. 

Представници израелске војске су на састанцима у Москви покушали да докажу да су неосноване оптужбе да су њихови авиони користили руски Ил-20 као штит од сиријске противваздушне одбране. 

- Током свих састанака наглашавали смо да нема основа да се тврди да је у питању израелска провокација или да су израелски авиони на било који начин користили руски Ил-20 као штит. Ми смо изнијели доказе који оповргавају ту причу - рекао је официр. 

Министарство одбране Русије саопштило је да је 17. септембра у 23 сата по московском времену изгубљена веза с руским авионом који се враћао у авио базу Хмејмим. Авион се налазио на 35 километара од обале Средоземног мора.

У исто вријеме, како је саопштило Министарство, четири израелска ловца Ф-16 напала су сиријске објекте у Латакији. Према подацима Министарства одбране Русије, скривајући се иза руског авиона, израелски пилоти су га изложили нападу сиријске противваздушне одбране. Ил-20 је оборен ракетом из комплекса С-200. Погинуло је 15 руских војника.