latinica  ћирилица
22/09/2018 |  08:52 ⇒ 09:00 | Аутор: РТРС

Дјечије позориште Српске побједник Међународног фестивала позоришта за дјецу

Дјечије позориште Републике Српске побједник је јубиларног, 25. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, једног од најугледнијих европских, али и свјетских фестивала.
Представа Мачак у чизмама (фото: Дјечије позориште Републике Српске) -
Представа Мачак у чизмама (фото: Дјечије позориште Републике Српске)

Међународни жири у саставу: Хенрик Кохлер, дански глумац, управник Театерцентрума – развојног центра драмских умјетности за дјецу и младе и организатор Априлфестивала посвећеног позоришту за младе,Ђула Урбан, мађарски редитељ, професор и драмски писац и Маријана Прпа Финк српска глумица, професорка и театролог донијели су одлукуда се у конкуренцији од 14 театара из 12 држава гран-при, награда за најбољу представу у цјелини, додијели представи "Мачак у чизмама" Дјечијег позоришта Републике Српске, саопштено је из Дјечијег позоришта.

Према оцјени жирија: "Представа 'Мачак у чизмама' кроз идеју: да је промишљање животних ситуација најбољи пут до успеха, промовише склад између знања и вештине, као и креативности и маште. Изражајним сценским језиком, изванредном колективном глумачком игром и анимацијом лутака и објеката на сцени, ова представа доноси чаролију у свет дечије маште и брише границу између могућег и нестварног."

Награду у име Дјечијег позоришта Републике Српске преузео је Владан Зубац, изасланик директора представништва Републике Српске у Србији.

Дјечије позориште Републике Српске се, и овај пут, у најбољем свјетлу представио публици, гостима и жирију суботичког фестивала и потврдило да годинама и у континуитету нуди висококвалитетне представе обзиром на то да је и 2009. године на овом фестивалу представи „Фоклорна магија“ додијељен гран-при.

"Мачак у чизмама" у режији Тодора Валова из Бугарскепремијеру на даскама Дјечијег позоришта Републике Српске доживио је у октобру 2016. година, а на 19. Међународном луткарском фестивалу „Златна искра“ у Крагујевцу 2017. године ова представа је донијела глумачку награду Александри Спасојевић и Божани Бијелић.

Сценограф представе је Стефка Кјувлијева, а композитор Пламен Мирчев-Мирон, а у представи играју: Божана Бијелић, Александра Спасојевић, Александар Бланић, Ђорђе Јанковић, Душко Мазалица и Слободан Перишић.