latinica  ћирилица
22/09/2018 |  09:09 | Аутор: СРНА

Кустурица: Постоје кругови који би да пресијеку руски утицај на Балкану

Прослављени режисер Емир Кустурица изјавио је да постоје кругови који би да пресијеку руски утицај на Балкану, али и они који желе да распоред сила буде онакав какав слобода захтјева.
Емир Кустурица - Фото: СРНА
Емир КустурицаФото: СРНА

Поводом оптужби да је "руски шпијун", Кустурица је рекао да у Београду и у Бањалуци постоје кругови, који су заправо и обавјештајци, шпијуни, "који не дозвољавају да се развија онај ниво слободе који је био када се распала Југославија".

"И сад је читава ствар у томе што постоје људи као што је /предсједник Републике Српске Милорад/ Додик који желе да распоред тих сила буде онакав какав слобода захтјева. Неки би вољели да тога не буде, а ми смо ту да се боримо и да промијенимо курс", рекао је Кустурица за "Спутњик".

На подсјећање да је и на конференцији за новинаре у Бањалуци руски министар иностраних послова Сергеј Лавров поменуо да народе Балкана упорно покушавају да натјерају да одаберу - "Или сте са нама, или са Русијом", Кустурица истиче да је то традиција стара двије стотине година у којој су увијек предњачили Енглези, покушавајући да пресијеку руски утицај.

Кустурица, који је у Бањалуци присуствовао додјели Ордена Републике Српске на огрлици шефу руске дипломатије, појашњава да је позван на свечаност као "стари пријатељ Додика и Лаврова".

На питање због чега су га страни новинарима, међу којима и британски, у Бањалуци питали о руском утицају, а не о филмовима, Кустурица је рекао да га то питају зато што га сматрају руским шпијуном.

"Свако ко воли Русију је руски шпијун, а ја сам одрастао уз љубав према Гагарину и Армстронгу и уопште нисам правио разлику. А кад је дошло вријеме да треба да се избаци Гагарин из те комбинације, ја на то нисам пристао", рекао је Кустурица и додао да је "тај непристанак довољан".