latinica  ћирилица
22/09/2018 |  10:38 ⇒ 20:44 | Аутор: СРНА

Споразум о сарадњи са Медицинским универзитетом у Бечу

Декан Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци Ранко Шкрбић и короординатор за пројекте и међународну сарадњу Медицинског универзитета у Бечу Петер Фриго потписали су данас у Бањалуци споразум о научно-стручној сарадњи.

Шкрбић је нагласио да ће споразум значити даље јачање Универзитета у Бањалуци и изразио наду да ће на основу огромног искуства бечког Медицинског универзитета сви имати користи, прије свих, студенти у Српској, специјализанти, доктори, као и пацијенти.

Према његовим ријечима, споразум о сарадњи подразумијева и размјену кадрова у оквиру чега ће професори из Беча долазити у Бањалуку и држати предавања те додао да су два предавања већ договорена за другу половину октобра.

"Значајан сегмент представља њихова понуда да у оквиру споразума кренемо са бројним истраживањима које би радили у Бањалуци или Бечу, те да наши кадрови одлазе у Беч на усавршавање чиме би били створени услови за аплицирање за међународне пројекте", рекао је Шкрбић новинарима.

Он је навео да Медицински факултет у Бањалуци има плодну сарадњу са Медицинским универзитетом у Бечу, те да су заједнички учествовали у бројним пројектима, као што је израда студије изводљивости за нови медицински кампус на Паприковцу.

"Тај пројекат је у завршној фази и очекујемо да ће бити готов до краја децембра", рекао је Шкрбић.

Фриго је истакао је да је планирано покретање заједничких научних пројеката, те размјена знања и искустава.

"Планирамо да чешће посјећујемно Бањалуку, не само у академске сврхе, већ и у сврхе истраживачког рада", рекао је Фриго, који је и љекар у бечкој централној болници "АКХ", те професор на Медицинском универзитету у Бечу.

Споразум Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци и Медицинског универзитета у Бечу представља оквирне тачке и главне принципе сарадње у образовним програмима и предметима из сфере активности које су од заједничког интереса.

Предвиђена је и сарадња у оквиру интердисциплинарних докторских студија биомедицинских истраживања и биостатистике, преузимање заједничких научних истраживања и пројеката, заједничко објављивање резултата научног истраживања, као и организовање научних конференција.

Споразумом је, између осталог, предвиђена и размјена академског особља, те дидактичка и научна обука.