latinica  ћирилица
22/09/2018 |  13:59 | Аутор: СРНА

Дачић на засједању Генералне скупштине УН

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић боравиће од данас до петка, 28. септембра у Њујорку као члан делегације Србије која ће учествовати на генералној дебати 73. засједања Генералне скупштине Уједињених нација.
Ивица Дачић - Фото: СРНА
Ивица ДачићФото: СРНА

Дачић ће учествовати на бројним скуповима на високом нивоу, који се одржавају у УН, на којима ће представити ставове Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Планирано је и његово учешће и иступање на догађајима који ће окупити бројне свјетске лидере, попут Самита о миру у част годишњице рођења Нелсона Менделе и састанка посвећеног финансирању Агенде за одрживи развој које организује генерални секретар УН Антонио Гутереш.

Дачић ће учествовати и на састанку на тему свјетског проблема дрога којим ће предсједавати амерички предсједник Доналд Трамп, као и на Министарском састанку Покрета несврстаних земаља у организацији Венецуеле.

Он ће учествовати и низу пратећих догађаја на маргинама генералне дебате УН, од којих су најзначајнији министарски састанак Централно-европске иницијативе, састанак министара иностраних послова држава западног Балкана са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом и неформални министарски састанак Америчко-јадранске повеље.

Учешће на генералној дебати и пратећим скуповима у УН биће прилика и за бројне билатералне сусрете шефа српске дипломатије са високим званичницима држава чланица УН, који ће бити искориштени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију кључних спољнополитичких интереса Србије, посебно у контексту питања Косова и Метохије.

Осим унапријед договорених званичних сусрета, догађаји у УН ће бити прилика и за реализацију краћих неформалних билатералних сусрета с циљем лобирања за приоритетне националне интересе.

Планирани су и сусрети са појединим званичницима и представницима УН, који су прилика да се још једном истакне значај који УН имају за Србију када је ријеч о заштити њеног територијалног интегритета и суверенитета, као и да се истакне важност наставка сарадње и дијалога са УН у вези са питањима од значаја за регион у наредном периоду, наводи се у саопштењу