latinica  ћирилица
22/09/2018 |  14:06 ⇒ 20:14 | Аутор: СРНА

Додик: Захвалност Лаврову на изнесеним политичким ставовима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је јучерашња посјета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Српској почетак дијалога који ће се десити за седам дана са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином у Москви. Додик је рекао да је посјета Лаврова била успјешна, те је захвалио за јасно изнесене политичке ставове.

"Лавров је потврдио да ми штитимо Дејтонски мировни споразум, а други га руше, а нас желе да окриве да ми рушимо тај споразум. Ми рушимо њихову намјеру да сруше Дејтонски споразум", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Додик је подсјетио да му је Лавров прије нешто више од годину дана у Москви рекао да ће доћи у Бањалуку када буду створени услови да се освјешта темељ руско-српског вјерског и културног центра.

Према његовим ријечима, Лавров је из формалних разлога прошао кроз Сарајево, а Бањалука је била његов главни циљ.

Коментаришући писмо које је министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак предао Лаврову у име групе "Правда за Давида", Додик каже да то говори о политичкој спекулацији да се пред изборе интензивира та активност.

Он је оцијенио да је глупо оптерећивати локалним проблемима једног министра калибра као што је Лавров.

Предсједник Српске је истакао да подржава да у том случају надлежни органи раде свој посао.

"Као што видим они и раде свој посао, понекад то није једноставно и брзо постићи, али ће се доћи до правде и истине о томе", додао је Додик.

Он је рекао да ово што се ради нема везе са тим, већ са изборима који ће бити одржани.

"Ми ћемо почистити опозицију и побиједити их на изборима са разликом коју никада неће моћи достићи", закључио је Додик.