latinica  ћирилица
23/09/2018 |  12:10 ⇒ 16:29 | Аутор: РТРС

У Брчком конституисан Привредни савјет

У Брчком је након дужег времена на иницијативу њемачке НВО у оквиру ЕУ конституисан Привредни савјет. Његова улога би била развој средине и унапређење квалитета живота у њој. Први задатак Савјета у којем су представници привреде, самоуправе и невладиних организација је заустављање одласка младих из Брчког.

Привредници су расположени да се максимално ангажују на отклањању препрека за много већа улагања у производњу и услуге.

За то је, кажу, потребно урадити неколико значајнијих пројеката, међу којима су повезивање Брчког са ауто-путевима, изградња моста до Хрватске, уредити прилазне путеве и осавременити жељезницу.

"Брчко има Саву, која није пловна, постоји иницијатива да се мора ријешити пловност Саве, чишћење ријеке Саве, јер и лука која се помиње као стратешко мјесто, без Саве није лука", каже привредник Јеленко Илић.

У Синдикату су помало скептични према овом савјетодавном тијелу, јер је сличних форума, кажу, било у Брчком, али без резултата. Напомињу да је до сада у овом граду потрошено око четири милијарде буџетских средстава, али, и даље је десет хиљада и 500 незапослених.

"Овдје још увијек постоји појава да радници напуштају Брчко, с једне стране, и с друге, да из приватног сектора иду у јавну управу, а то се у капитализму, ако све функционише како треба, не би смјело дешавати", рекао је Илија Калајџић из Синдиката Дистрикта.

Из Владе одговарају да ће се чланови Савјета свакодневно информисати о текућим проблемима, неке отклањати у ходу, а оне израженије рјешавати у договору са свим субјектима. Након израде Стратегије за наредних седам година, постепено ће бити рјешавано питање запошљавања.

"Потребно је да се омогући ново запошљавање, и да се што је посебно поменуто на самој конститутивној сједници, спријечи одлазак младих, између осталог, и из ове локалне заједнице", истиче Синиша Милић, градоначелник Дистрикта.

Конкурс за израду Стратегије развоја дистрикта Брчко је раписан, и очекује се да ће се пред посланицима наћи почетком наредне године.