latinica  ћирилица
23/09/2018 |  16:04 ⇒ 24/09/2018 | 08:01 | Аутор: РТРС

Додик: Једини начин да БиХ преживи - повратак уставном поретку и Дејтонском споразуму

Једини начин да БиХ преживи је да се врати свом уставном поретку и поштовању Дејтонског споразума, рекао је предсједник Републике Српске, Милорад Додик, у интервјуу за СРНУ.

Истиче да је највећу ерозију својих права Република Српска доживјела за вријеме власти СДС-а и ПДП-а, а тврдње српског члана Предсједништва БиХ, Младена Иванића, да се Србија мијеша у изборе у БиХ, назвао је лажним.

Иванићева тврдња да се Србија мијеша у изборе у БиХ представља дио специјланог рата против Српске и Срба, истакао је Додик. То је и наставак његове политике централизације БиХ и пружање алибија онима који то годинама раде, попут Британаца, још неких западних земаља или одлазећој америчкој администрацији, каже Додик.

"Дотле иде та врста националне и државне издаје, да ви оптужите Србију, која је политички и државно заинтересована за статус Срба овдје, да се она наводно мијеша у унутрашње стваре. То је нешто што апсолутно не стоји и само говори о паници у којој се налази опозиција па већ сад покушавају да нађу кривце и већ сада им је као Вучић крив", рекао је Додик.

Ако буде изабран за српског члана Предсједништва БиХ, прва земља коју ће посјетити са те функције, биће управо Србија, најавио је Додик. Најавио је и да ће, одмах по уласку у Предсједништво БиХ, тражити да се донесе одлука о подношењу тужби пред међународним и домаћим судовима против високих представника који су кршили међународно право и рушили Дејтонски мировни споразум.

"Не треба вјеровати онима који на међународном плану кажу да поштују Дејтонски споразум, јер да поштују не би га урушили до те мјере да је данас на сцени правно политичка ситуација која се потпуно разликује од онога што је написано у Уставу, а што ће бити проблем БиХ у будућности", истакао је он.

Додик је рекао да удари на Републику Српску и њене институције трају већ доста дуго, али да је однос републичких власти спријечио стварање унитарне БиХ, иако је, каже, било много покушаја се изазаове неки вид револуције, којом би се рушила легитимно изабрана власт у Српској.

"Све што је познато у свијету као 'жуте', 'обојене' или како већ зову те револуција, испробано је у Републици Српској.
У том погледу посебно желим да истакнем догађај од прије двије године када је опозиција хтјела да направи митинг који је требало да послужи за увођење тих такозваних 'жутих' и 'обојених' револуција у Бањалуку. То је било организовано од странаца, а опозиција је то прихватила. Ми смо ишли са својим митингом у исто вријеме, показали начин како треба да се бори против тога", нагласио је предсједник Српске.

И поред великих притисака, Српска је преживјела и постала самоодржива, рекао је Додик и додао да то највише и забрињава креаторе обојених револуција. Република Српска је, каже, у немогућим условима успјела да ојача, иако западне земље и даље улажу велики новац, прије свега у невладине организације и поједине медије, под изговором спречавања малигног руског утицаја. Додик је истакао да Српска нема анимозитет према западним земљама, али има према неким њиховим политикама којима се мијашају у унутрашње ствари у БиХ.