latinica  ћирилица
23/09/2018 |  20:27 | Аутор: СРНА

Цариградски патријарх: Нећу промијенити став о украјинској цркви

Васељенски патријарх Вартоломеј изјавио је данас да неће промјенити свој став по питању признања аутокефалности православне цркве Украјине и да Цариградска патријаршија не објављује пријетње нити одговара на њих.
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com) -
Патријарх Вартоломеј (фото:rs.sputniknews.com)

"Сада је вријеме да православна црква у Украјини добије статус аутокефалности. Надам се да ће се, упркос постојећим реакцијама то и десити јер је то право цркве", рекао је Вартоломеј.

Он је напоменуо да Цариградска патријаршија има право да додјељује аутокефалност као што је то и раније радила, почев од Русије у 16. вијеку.

Представник Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион изјавио је прије 15 дана да ће та патријаршија прекинути односе са Цариградском патријаршијом у случају да подари аутокефалност Украјинској цркви.

"Када се на тако груб и циничан начин мијешају у послове помјесне православне цркве, не само што доводе ситуацију у ћорсокак него пријете и расколом читавог свјетског православља...Канонска црква ту аутокефалност неће прихватити. Ми у Руској цркви ту аутокефалност не признајемо. Неће нам преостати ништа друго него да прекинемо односе са Цариградом", рекао је митрополит Иларион за телевизијски канал "Русија 24".

Према његовим речима, Цариградска патријаршија својим посљедњим дејствима "суштински поставља себе изван онога што се назива `канонско поље` - изван правног поља васељенског православља"