latinica  ћирилица
24/09/2018 |  11:23 ⇒ 11:24 | Аутор: СРНА

Комић: Наредни попис становништва 2021. године

Вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Републике Српске Јасмин Комић изјавио је данас да би наредни попис становништва у БиХ требало да буде обављен 2021. године.
Јасмин Комић - Фото: РТРС
Јасмин КомићФото: РТРС

Комић је новинарима у Бањалуци рекао да та активност не зависи само од републичког Завода, него од свих других релевантних фактора у вези са пописом.

Он је навео да је, од крупних активности која су пред овим заводом, и попис пољопривреде, који, према садашњем плану, треба да се деси 2020. године, односно 2021. године, додајући да још није прецизно дефинисано када ће се та активност обавити, иако су припреме за то у току.

Комић је додао да је међу активностима које су пред Републичким заводом за статистику и формирање оквира узорка у оквиру припрема за истраживање засновано на анкетирању домаћинстава, које треба да се спроведе у наредне три године.

Он је нагласио да је за тако нешто потребно пописати у БиХ више од 227.000 домаћинстава, од чега 78.880 домаћинстава у Српској.

"Везано за активности које су складу са статистичким програмом и Стратегијом развоја статистике до 2020. године су и доношење измјена и допуна Закона о статистици Српске, затим хармонизација домаће статистике са европском праксом и легислативом ЕУ, ту је дигитализација рада Завода", додао је Комић.

Он је нагласио и да су истраживања која се спроводе у Републичком заводу за статистику максимално усклађена са европским стандардима.

Комић је истакао да је у плану и постепена трансформација овог завода у институт за статистику, који ће се бавити и анализама и пројекцијама.

"Циљ нам је увести и нова истраживања, као што је индекс хуманог развоја, индекс глобалне конкурентности, вањске миграције, увођење регистара становништва и друго", додао је Комић.