latinica  ћирилица
24/09/2018 |  12:26 | Аутор: СРНА

Смањен број пацијената који се лијече ван Српске

У болницама у Републици Српској само у протекле три године уведено је више од 150 нових услуга због чега све мање пацијената има потребу да одлази на лијечење ван Републике Српске, изјавила је Срни шеф Канцеларије Фонда здравственог осигурања Републике Српске у Бијељини Нада Милошевић.
Болница - ангио-сала - Фото: РТРС
Болница - ангио-салаФото: РТРС

Милошевићева је истакла да је за подручје бијељинске канцеларије Фонда примјетно знатно мање захтјева за лијечење изван Републике у односу на прошлу годину.

"За шест мјесеци ове године са подручја Канцеларије Фонда у Бијељини на лијечење изван Републике Српске упућено је 780 пацијената, што је за 14,6 одсто мање него у истом периоду прошле године", навела је Милошевићева.

Према њеним ријечима, тренд смањења упућивања пацијената на лијечење изван Српске посљедица је првенствено константног улагања у болнице и домаћи кадар јер се сада у здравственим установама у Републици Српској раде многи сложенији захвати за које су раније пацијенти били упућивани на лијечење изван Републике Српске.

"Прије више од десетак година на лијечење изван Републике Српске упућивано је око 20.000 осигураника годишње, док је сада тај број око 6.000", навела је она.

Милошевићева је подсјетила да је само Болница у Бијељини увела бројне нове услуге које се прије нису радиле у овој болници, попут сложених интервенција на крвним судовима срца, као и многе друге операвитне захвате из области кардиологије, ОРЛ-а и друге.

"И у овој години у здравственим установама Републике Српске планирано је да се уведе још око 40 нових услуга, од којих су многе већ и уведене и раде се у болницама у Српске, а због којих су наши осигураници раније упућивани изван Републике", навела је Милошевићева.

Према њеним ријечима, углавном је ријеч о сложенијим услугама из области нуклеаране медицине, грудне хирургије и других области.

Милошевићева је додала да је све ово резултирало тиме да се из године у годину смањује број пацијената који имају потребе да одлазе на лијечење изван Републике Српске.

Она је подсјетила да осигурана лица ФЗО Републике Српске имају право на лијечење у здравственим установама изван Српске /Србија и ФБиХ/ и то, у правилу, онда када се лијечење не може спровести у здравственим установама у Републици Српској.

На лијечење изван Српске осигураници се упућују у оне здравствене установе које са Фондом имају потписан уговор.