latinica  ћирилица
24/09/2018 |  16:09 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

"Прилив миграната у БиХ није у опадању, како то тврде поједини политичари"

Долазак миграната на подручје БиХ прати ранији континуитет и није у опадању како то тврде поједини политичари, рекао је данас директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић након разговора са директором Савезне полиције Њемачке Дитером Романом.
Требиње-састанак о мигрантима - Фото: СРНА
Требиње-састанак о мигрантимаФото: СРНА

Галић је, након посјете Заједничком центру за полицијску сарадњу БиХ, Србије и Црне Горе у Требињу, истакао да статистика показује да је мигрантска криза и те како присутна и да је притисак на границу БиХ и даље континуиран.

Он је додао да је у прилог томе и информација да је током 2018. године евидентирано око 15.000 миграната, док их је са граница враћено око 11.000.

- Извијестио сам господина Романа о тренутној ситуацији када је ријеч о мигрантској кризи у БиХ, које мјере и радње предузимамо и са чим се све сусрећемо на терену, те како ћемо у будућности покушати да превладамо или ставимо под контролу изазове са којима се сусрећемо у вези са мигрантима - поручио је Галић.

Он је подсјетио да је Савезна полиција Њемачке један од најбитнијих партнера Граничне полиције БиХ са којом сарадња траје већ 18 година, током којих је ова полицијска агенција добила помоћ већу од 10 милиона КМ.

Галић је навео и да Граничној полицији БиХ тренутно недостају 434 службеника, због чега је расписан нови конкурс у оквиру кога ће бити запослено 100 нових припадника.

Директор Савезне полиције Њемачке Дитер Роман истакао је да је Заједнички центар у Требињу добар показатељ и надлежним у ЕУ како се земље западног Балкана носе са мигрантском кризом.

- И ми у Њемачкој имамо доста оваквих центара са осталим државама ЕУ. Размјена полицијских информација протиче путем ових центара као што је то случај и у Требињу. Ови показатељи у вези са миграцијама тичу се и Њемачке јер је мали број особа које долазе у БиХ, а желе и да остану у њој, већ им је главна станица управо Њемачка - навео је Роман.

Роман је истакао да је Њемачкој због тога веома битна прекогранична сарадња надлежних полицијских тијела, због чега очекује да у наредном периоду буде организован и самит директора свих граничних полиција из земаља западног Балкана.

Он је рекао да је Савезна полиција Њемачке само у овој години Граничној полицији БиХ донирала око 1,2 милиона евра у виду опреме и обуке њених службеника.

- Али, не смијемо да заборавимо да се Гранична полиција БиХ мора и даље помагати - нагласио је Роман.

Заједнички центар за полицијску сарадњу између БиХ, Црне Горе и Србије основан је 2014. године, како би сви дотадашњи облици сарадње полицијских агенција на пољу граничне безбједности добили нови облик и били додатно унапријеђени.