latinica  ћирилица
24/09/2018 |  17:53 | Аутор: СРНА

Требиње: Најављена вишемилионска улагања у путну инфраструкту

На подручју Херцеговине ће у овој и наредној години бити реализоване вишемилионске инфраструктурне инвестиције које ће омогућити бољу и безбједнију путну комуникацију, као и отварање овог дијела Републике Српске према остатку Српске и Србији, рекао је Срни директор Јавног предузећа "Путеви Републике Српске" Ненад Нешић.
Требиње - Фото: РТРС
ТребињеФото: РТРС

Он је истакао да је у плану инвестиција тог предузећа за наредну годину и комплетна ревитализација путног правца Требиње-Љубиње-Столац, за коју ће "Путеви Српске" издвојити више од 20 милиона КМ властитих средстава.

"Већ смо санирали шест најкритичнијих километара пута од Требиња до Љубиња, а у наредним данима са инжењерима "Путева" обићи ћу и путни правац за Столац, како бисмо сагледали шта ту можемо приоритетно да ријешимо, прије него што кренемо у цјелокупну реконструкцију те дионице", појаснио је Нешић.

Говорећи о инвестицијама на подручју Требиња, Нешић је навео да су у протеклом периоду "Путеви Српске" финансирали реконструкцију улица Краља Петра Првог Ослободиоца и 9. јануар у које је уложено више од 350.000 КМ, чиме су ове саобраћајнице комплетно саниране послије скоро пола вијека.

У току је, како је рекао, изградња дијела источне обилазнице са кружним током, коју ово предузеће финансира са 900.000 КМ, а биће пуштена у саобраћај до 20. новембра.

Нешић је навео да у договору са градоначелником Требиња Луком Петровићем, у 2019. планирају да почну изградњу велике обилазнице која ће сав теретни саобраћај измјестити из центра града.

"Изградња ове обилазнице подразумијева вишемилионска улагања. Спојићемо магистралне правце за Мостар, Дубровник, Херцег Нови, Никшић и Билећу", рекао је Нешић.

Он је истакао да су значјна улагања планирана и на подручју осталих источнохерцеговачких општина и да је врло важно да се цијела Република Српска равномјерно развија.

"Локалне заједнице кандидовале су приоритетне пројекте, а њихова реализација је у току или је у плану за наредну годину", навео је Нешић.

Он је рекао да ће у Билећи бити изграђен кружни ток код спајања магистралних праваца према Требињу и Никшићу, као и да ће, након што општина заврши изградњу канализационе мреже, бити реконструисана главна улица за коју су "Путеви" већ обезбиједили 150.000 КМ.

Према његовим ријечима, на подручју Гацка биће реконструисан пут према Плужинама у Црној Гори, док ће током 2019. бити проширена дионица пута од тунела Чемерно до Врбе.

Нешић је навео да је на подручју Невесиња реконструисана Улица Цара Душана и урађен кружни ток укупне вриједности око 400.000 КМ, те изграђен мост на Зовом долу.

"У наредних неколико дана почеће изградња путне спојнице ка Берковићима и Гацку, чија је вриједност око 300.000 КМ. План `Путева` је и да санирамо Улицу Милоша Обилића за чију реконструкцију је новац већ обезбијеђен", појаснио је Нешић.

Као један од најважнијих инфраструктурних пројеката у Херцеговини, Нешић је истакао изградњу новог пута од Брода на Дрини до Шћепан Поља и Тјентишта, за које се тражи најповољнији модел финансирања.

"Влада Србије је обезбиједила 20 милиона КМ, али ми сада морамо да издвојимо још 160 милиона КМ како бисмо изградили цјелокупну дионицу и према Црној Гори и према Тјентишту", рекао је Нешић.