latinica  ћирилица
24/09/2018 |  18:23 ⇒ 23:01 | Аутор: СРНА

МУП: Нетачни наводи портала Журнал.инфо

Министарство унутрашњих послова Републике Српске саопштило је да нису тачни наводи из текста који је објавио портал Журнал.инфо да је министар унутрашњих послова Драган Лукач незаконито пробио буџет за више од 600.000 КМ.
МУП Републике Српске - Фото: РТРС
МУП Републике СрпскеФото: РТРС

Из МУП-а истичу да је у складу са усвојеним планом набавки за ову годину набављено 20 путничких возила "шкода" и четири употребљавана возила за потребе рада полицијских службеника, укупне вриједности 891.000 КМ, што је у складу са расположивим средствима, будући да је планом предвиђено 900.000 КМ.

Министарство подсјећа да је Законом о јавним набавкама прописано да уговорни орган може започети поступак набавке ако је она предвиђена у плану набавки или када уговорни орган донесе посебну одлуку о покретању поступка.

"Коментар о пробијању буџета није основан, нити је тачан. Није тачан навод да је ријеч о хитној и тајној набавци и испоруци. На основу закључка Владе Републике Српске од 30. маја, као и одлуке Владе о измјенама одлуке о одређивању приоритетних пројеката из програма јавних инвестиција Српске за финансирање из буџета у 2018. години са расподјелом средстава, којом МУП-у припада 1.000.000 КМ, министар је 12. јуна донио посебну одлуку о покретању поступка набавке путничких комби возила у процијењеној вриједности 975.000 КМ, у сврху рјешавања мигрантске кризе", истиче се у саопштењу МУП-а Српске.

У саопштењу се додаје да је у конкретном случају спроведен отворени поступак, објављен на начин прописан законом, чија вриједност прелази међународни вриједносни разред, па је рок за отварање понуда био 45 дана, а уговорени рок испоруке је 120 дана.

"У вези са коментаром поводом изградње Центра за обуку у комплексу Залужани наводимо да средства нису пробијена ни на овим ставкама. Влада Републике Српске је донијела одлуку о усмјеравању 3.300.000 КМ за наставак адаптације, изградње и опремања објекта у комплексу Залужани", поручују из МУП-а Републике Српске.

Текст портала Журнал.инфо под називом "Чувар реда у Републици Српској: Лукач незаконито пробио буџет за више од 600.000 КМ" преузео је портал БН телевизије.