latinica  ћирилица
25/09/2018 |  09:09 | Аутор: СРНА

Тешко преговарати са "ножем на врату"

Виши кинески званичник рекао је данас да је тешко наставити трговинске преговорима са САД док Вашингтон "држи нож на врату Кине", дан након што су двије стране међусобно увеле нове тарифе.

Замјеник кинеског министра трговине Ванг Шоувен рекао је на конференцији за новинаре да ће наставак разговора са САД зависити од воље Вашингтона.

У одвојеном случају, високи званичник кинеске Владе рекао је на састанку у Њујорку да се разговори не могу одвијати уз "пријетње и притисак", саопштило је Министарство спољних послова.

Кинески државни савјетник Ванг Ји рекао је да одређене снаге у САД износе неосноване критике против Пекинга у вези са трговином и безбједности, што је затровало атмосферу америчко-кинеских односа, што је веома неодговорно.

"Ако се овако настави, то ће да уништи све што је постигнуто у посљедње четири деценије америчко-кинеских односа", рекао је Ванг члановима америчко-кинеског Пословног савјета и Националног одбора за односе САД и Кине.

Он је додао да се не може рећи да су све претходне дискусије биле бескорисне, али су САД одбациле узајамно разумијевање са Кином.