latinica  ћирилица
25/09/2018 |  09:19 | Аутор: СРНА

Значајна улагања владе у општину Братунац

Влада Републике Српске, по различитим основама из Развојног програма и из буџета Републике, до сада је у општину Братунац уложила око 40 милиона КМ, док је посредством кредитних линија Инвестиционо-развојне банке пласирано још око 10 милиона КМ, речено је Срни у Влади Републике Српске.
Влада Српске - Фото: РТРС
Влада СрпскеФото: РТРС

У овој години Влада ће уложити још 900.000 КМ за реконструкцију ОШ "Вук Караџић" у Братунцу, те у изградњу локалне путне инфраструктуре, али и за развој привредне инфраструктуре у овој општини.

Из Економско-социјалне компоненте Развојног програма Српске за ову локалну заједницу одобрено је око два милиона КМ, а неки од најважнијих пројеката који су финансирани тим средставима су изградња фискултурне сале при подручној школи Коњевић поље, те реконструкција пута Кравица - Оправдићи - Поповићи.

Кроз програм стамбеног збрињавања породица погинулих бораца и ратних војних инвалида у општини Братунац, стамбено је збринуто 186 породица, од чега изградњом станова 116, а неповратна новчана средства добило је 70 породица. Укупна улагања за ове породице износе више од 2,5 милиона КМ, речено је Срни у Влади Српске.

Према подацима Владе, на територији општине Братунац нема стамбено незбринутих породица погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Кроз пројекте запошљавања у овој локалној заједници у периоду од 2007. до данас, запослено је 536 лица за шта је Влада издвојила више од два милиона КМ, док је кроз програм социјалног збрињавања радника који су процесом приватизације, стечаја или ликвидације предузећа остали без посла збринуто око 573 радника из 10 предузећа, за шта је утрошено око 2,3 милиона КМ.

Из републичког буџета је кроз пројекте обнове стамбених јединица, инфраструктуре, одрживог повратка, алтернативног смјештаја, обезбијеђено 7,8 милиона КМ.

Када је ријеч о буџетској подршци за развој пољопривреде у општини Братунац од 2006. до данас кроз разне пројекте, међу којима су и подстицајна средства за развој пољопривреде и села, издвојено је готово 12 милиона.

Активностима подршке привреди, Влада Републике Српске је за ову локалну заједницу обезбиједила око милион и по КМ, од чега 800.000 КМ за подстицај извозу, те 540.000 КМ за субвенције електричне енергије социјално угроженом становништву.

Према подацима Владе Републике Српске, за унапређење примарне здравствене заштите у овој локалној заједници а кроз пројекте адаптације, санације, реконструкције и опремање амбуланти породичне медицине уложено је више од 2,3 милиона КМ, а изграђен је и Центар за социјални рад.

У оквиру пројекта "Водовод и канализација", који се реализује на територији више општина у Српској, за Братунац је издвојено око 4,6 милиона КМ.

Према подацима Владе, у област просвјете, по различитим основама, до сада је на подручју ове локалне заједнице уложено готово милион КМ, док је за рад спортских организација издвојено око 100.000 КМ.