latinica  ћирилица
25/09/2018 |  10:10 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Чубриловић: Београд води рачуна о интересима Српске

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да Србија води рачуна о интересима Српске, поштујући у потпуности суверенитет БиХ и Дејтонски споразум, а да Српска воли и поштује Србију, што је право које нико не може да јој оспори.
Недељко Чубриловић - Фото: РТРС
Недељко ЧубриловићФото: РТРС

"Одлучно јачамо наше односе и заједно радимо у интересу боље укупне регионалне и економске сарадње, помирења и боље будућности свих земаља региона. Осим тога, постоје поља у којима можемо заједнички да дјелујемо и да остваримо конкретне резултате, као што су заједнички пројекти за фондове ЕУ", рекао је Чубриловић.

Он је за "Политику" навео да постоји добра сарадња парламената Српске и Србије, а да ће предстојећим формирањем комисије за сарадњу два парламента успјети да је знатно унаприједе у свим сегментима.

"Поносни смо на сарадњу са Скупштином Србије и Скупштином АП Војводине и веома задовољни њоме. Сви имамо исти циљ - да чврстом и конкретном парламентарном сарадњом помогнемо грађанима Српске и Србије. Очекујем да та сарадња буде настављена и у наредном сазиву Народне скупштине Републике Српске јер смо сви вођени истом жељом - да још више ојачамо наше културне, историјске и братске везе", рекао је Чубриловић.

Он је најавио да ће, у складу са Споразумом о специјалним паралеленим везама и Протоколом о сарадњи два парламента, бити потписан меморандум о формирању комисије за парламентарну сарадњу као заједничког радног тијела.

Према његовим ријечима, циљ је унапређење парламентарне сарадње и промовисање, проширење и продубљивање политичких, економских, друштвених и културних односа између Српске и Србије.

На челу комисије биће предсједници парламената, а чланови народни посланици, састајаће се најмање једном годишње, наизмјенично у Србији и Српској, а подршку ће пружати службе два парламента.

Говорећи о досадашњој сарадњи два парламента, Чубриловић је рекао да је сарадња веома конкретна у области унапређења рада служби, јачању парламентарних капацитета, сарадњи скупштинских радних тијела, размјени материјала и аката ради унапређења стања на пољу привреде, економије, науке, образовања, здравства и културе.

Он је истакао да је веома важан сегмент била и размјена знања и искустава у области усклађивања домаћег законодавства са правном тековином ЕУ.

"Та сарадња била је од посебног значаја за грађане Српске и Србије. Захваљујући доброј сарадњи власти Србије и Српске на свим нивоима, у протеклих неколико година урађене су многе ствари од великог значаја за Српску и српски народ са ове стране Дрине", рекао је Чубриловић.

Он је напоменуо да је ријеч о великим инфраструктурним пројектима, које је Србија самостално финансирала, обнови болница и школа у Српској, изградњи вртића, привредној сарадњи и великим пројектима у области енергетике.

Чубриловић је додао да је циљ јачања парламетнарне сарадње да се омогући што интензивнија сарадња и у области образовања.

"Желимо бољу размјену знања, бољу студентску проходност и унапређење рада на заједничким научноистраживачким пријектима, на корист младих, високообразованих људи", навео је Чубриловић.

Он је напоменуио да се велики број пацијената из Српске лијечи у Србији, али да постоји и потреба да се регулише лијечење пацијената из Србије, посебно у бањским комплексима у Српској.

"Учинићемо све да отклонимо бирократске препреке и да та проходност и здравствене услуге буду доступне свим грађанима Српске и Србије. Доста тога је урађено, али има још простора за стварање што бољег законодавног оквира. Све рационалне иницијативе биће размотрене и упућене у скупштинску процедуру", истакао је Чубриловић.