latinica  ћирилица
25/09/2018 |  10:22 ⇒ 13:21 | Аутор: РТРС

Каран: Мијешање међународне заједнице с циљем стварања унитарне БиХ (ВИДЕО)

Генерални секретар Службе предсједника Републике Српске Синиша Каран оцијенио је да се дио међународне заједнице директно мијеша не само у изборе у БиХ, него у комплетно обликовање БиХ, а све с циљем стварања унитарне БиХ.
Синиша Каран гост Јутарњег дневника - Фото: РТРС
Синиша Каран гост Јутарњег дневникаФото: РТРС

Каран је, гостујући у Јутарњем дневнику РТРС-а, констатовао да се мијешањем у изборе жели на политичку сцену довести политичка опција која ће бити кореспондентна са политиком дијела међународне заједнице, а то је стварање јаких институција БиХ и врло слабих институција Републике Српске или готово њеног нестанка.

Коментаришући изјаву предсједника Србије Александра Вучића да се поједине западне амбасаде мијешају у изборе у Републици Српској, Каран је истакао да је Вучић рекао истину која је позната 23 године.

"У тој кореспонденцији, сагласности са таквом политиком дијела међународне заједнице која је усмјерена, а то извлачимо из изјаве господина Вучића, према доминантној Републици Српској учествују српски представници у заједничким институцијама БиХ што је катастрофално и поражавајуће, чини ми се најдрастичније у односу на све ове године", рекао је Каран.

Он је додао да је управо то разлог због чега дио међународне заједнице жели да се мијеша у изборе у БиХ и одређује ко ће побиједити, те напоменуо да је Дејтонски мировни споразум увео међународну заједницу у институционални оквир БиХ.

"Они су у Уставном суду БиХ, још имамо високог представника. БиХ је земља под страшним протекторатом, земља ограниченог суверенитета. У исто вријеме, имају директан утицај на правосудне институције, на тужилаштво, на суд. Видите из изјаве господина Вучића да они пријете кривичним прогоном оних који не буду слушали", рекао је Каран.

Он је оцијенио да би, да је БиХ нормална држава, након болне и страшне Вучићеве изјаве сада реаговале агенције за спровођење закона које су ангажоване да се боре против неправилности у изборном процесу.

Каран је нагласио да мијешањем у изборе у БиХ сада међународна заједница чини кривично дјело.

Он је истакао да је дио међународне заједнице против Републике Српске, а није против Федерације БиХ и институција БиХ, зато што је политика садашње власти Републике Српске толико јасна о најважнијим и кључним унутрашњим питањима БиХ и питањима који имају међународни аспект.

Каран је навео да је потпуно јасан став, посебно предсједника Републике Српске Милорада Додика, о мјесту и улози Републике Српске у уставном систему БиХ, о неуставно одузетим надлежностима у БиХ протеклих 23 године, став о непотребности странаца у Уставном суду БиХ и да високи представник мора да оде из БиХ.

"Имамо потпуно јасан став да међународна заједница треба да нас пусти да сами живимо и радимо овдје, да не желимо да Савјет министара БиХ буде влада БиХ, став да поштујемо дејтонски Устав, онакав какав јесте. Управо због тога је Република Српска мета, јер та иста међународна заједница жели све супротно - да ојача БиХ, уништи ентитете, посебно Републику Српску", истакао је Каран.

Нажалост, додао је Каран, дио међународне заједнице је пронашао савезнике у представницима Српске на нивоу БиХ, који не раде оно што им је обавеза по Уставу, а то је да представљају Републику и српски народ у заједничким институцијама БиХ.

Он је рекао да се често спомињу "обојене" револуције, које јесу такве да дио међународне заједнице то ради посредством домаћих демократских институција, медија, новинара, невладиних организација којих је у БиХ више од 12.000, а не дозвољавају да се прати њихов рад, ко их и зашто финансира.

"Зато, нажалост, и наши грађани, потпуно лојални Републици Српској и систему често буду доведени у заблуду да нису ни свјесни да посредством ових легитимних, домаћих демократских институција међународна заједница заправо протежира своје црне пројекте", закључио је Каран.