latinica  ћирилица
25/09/2018 |  10:37 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Брутално мијешање запада с циљем стварања хаоса у Српској

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је евидентно да Републику Српску чека један тежак период, те да атлантски центри моћи, који сада у миру покушавају да реализују сарајевске ратне циљеве, полако губе нерве јер су зацртали да њихови фаворити морају да побиједе.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

"Пошто је вероватно да ће изгубити, покушаће да неметну мишљење да су избори намештени. Ово што сад имамо са покретом 'Правда за Давида', где се, под изговором борбе за права једног страдалог момка, ствара предуслов за наранџасте протесте и револуције, вероватно ће кулминирати после избора", изјавио је Анђелковић за портал "Искра", коментаришући јучерашњу изјаву предсједника Србија Александра Вучића да ће послије избора у БиХ објавити "фрапантне доказе у најбруталнијем мешању западних сила у изборе у Републици Српској".

Он сматра да српске службе "веома пажљиво прате дешавања у БиХ и да су свесни да западни чиниоци већ дуже време покушавају да организују обојене протесте, па и револуцију и на разне друге начине дисквалификују Милорада Додика, да се већ дуже време води специјални рат против Бањалуке са циљем да се сруши власт која брани Републику Српску од даље централизације и да се инсталирају они који би прихватили да се постепено остваре НАТО циљеви, а то значи Босна која би брзо ушло у НАТО".

"Србија је свесна да Британци, али и друге западне земље већ дуже време раде на изазивању немира, на пласирању разних афера с циљем да се створи хаос у Републици Српској. Цинично је када српски опозициони политичари из Републике Српске, односно они који су на власти у Сарајеву, причају о мешању Србије или Русије, а неће да виде да већ деценијама неко са запада ради против Републике Српске и њихове матичне државе и евидентно је да су због доласка на власт спремни да жртвују националне интересе", истакао је Анђелковић.

На питање колико је реалан сценарио обојене револуције у Бањалуци у ове предизборне дане или непосредно послије избора, Анђелковић каже да "западни центри моћи, односно атлантски центри моћи, који су некада вршили агресију на српски народ, који су стајали иза Сарајева и који после Дејтона покушавају у миру да реализују сарајевске ратне циљеве, губе нерве".

"Већ двадесет година желе нешто, а то се не остварује. Реч је о покушају наметања централизације у БиХ. Свет се мења. Све јаче су Кина и Русија, па ти центри виде да им време истиче, постају агресивни и за очекивати је да ће покушати да оспоре изборе, јер су зацртали да њихови фаворити морају да победе. Пошто је врло вероватно да ће изгубити, покушаће да наметну мишљење да су избори намештени како би покушали да изазову немире", истакао је Анђелковић.

Он је нагласио да је "евидентно да Републику Српску чека један тежак период где западњаци полазе од тога да је буџет Републике Српске пренапрегнут и циљ је да се изазове хаос два-три месеца после избора како би дошло до потпуне фискалне парализе како не би било попуњавања буџета, па самим тим ни пензија и плата.

"Дакле, хаос ствара немогућност за пословање, отежано пословање онемогућава пуњење буџета, а то онда осећају сви грађани од просветара до здравствених раника, па надаље. Циљ је да се на тај начин удари на Републику Српску, да се изазову немири, да после неког времена високи представник интервенише, а све би се то завршило брисањем Републике Српске", упозорио је Анђелковић.

Он је рекао да они који желе да организују Мајдан у Бањалуци заправо не руше Милорада Додика, већ државност Републике Српске.

На питање како посјета министра спољних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова утиче на предизборну атмосферу, он каже да је Лавров врло јасно рекао да Русија стоји уз Републику Српску, односно, уз онога у Републици Српској кога Русија препознаје као фактор одбране интереса Републике Српске, а самим тим и Русије, јер циљ Русије је да јака Република Српска онемогући улазак БиХ у НАТО.

"Иако тражи дипломатску форму да делује неутрално, Русија свакако подржава Милорада Додика, а несумњиво је да је Русија уз Додика, јер је Додик уз Републику Српску и Русију. Састанак Додика и Путина биће наредни корак у том правцу да Русија покаже ко је близак њеним интересима и кога препознају као фактор одбране интереса српског народа. Русија пружа Републици Српској сваку подршку од геополитичке до подршке у економској сфери. Русија је фактор који спречава даљу централизацију БиХ. Путин ће само потврдити да Русија неће одустати од тога и, са друге стране, свима ће ставити до знања да уколико неко покуша да организује обојену револуцију и на нелегалан начин дође на власт, да ће Русија бити против тога и да ће подржавати легитимну власт у Бањалуци", истакао је Анђелковић.