latinica  ћирилица
25/09/2018 |  11:25 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Изјава Вучића проузроковала бројна реаговања

Изјава предсједника Србије Александра Вучића да посједује доказе да се амбасадори појединих западних земаља мијешају у изборе у Републици Српској, проузроковала је бројна реаговања. Представници актуелне власти Републике Српске кажу да ово упозорење треба стватити крајње озбиљно ако знамо колико Вучић брине о Српској и каквим оабавјештајним апаратом располаже.

На мети критика и предсједника Вучића и представника власти Републике Српске посебно се нашао Младен Иванић који је за мијешање у овдашње изборе оптужио Србију.

Предсједник Србије је рекао да амбасадори појединих западних земаља, између осталог, позивају људе са изборних листа, забрањују им да промијене страну јер ће их у супротном казнити и за дјела која су починили и која нису.

- Наши Срби су се нашли да Србији држе придике. Шта ћете. Ваљда сте све разумјели. Прво сам се кисело насмијао, а онда размишљао шта да одговорим на то када су неки рекли како се Србија мијеша у изборе у БиХ - рекао је Вучић.

Вучић каже да Републику Српску очекује 14 изузетно тешких дана. Посебно га јe, каже, погодила изјава српског политичара са нивoa власти БиХ да се Србија мијеша у овдашње изборе.

- Србија је увијек могла све да истрпи и увјерен сам да ће знати да истрпи и истрпиће и овог пута, јер Србији нема ништа прече од српског народа и подршке коју мора да му пружи - нагласио је Вучић.

Да се Србија, наводно, мијеша у изборе у Босни и Херцеговини рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Младен Иванић и тиме нанио огромну штету, каже предсједник Републике Српске Милорад Додик. У овој Иванићевој изјави, Додик види и намјеру да Вучићу буде онемогућено да 5. окторбра дође у Источно Сарајево да отвори болницу "Србија"

"Знате зашто је то рекао? Зато да Вучић не би дошао овдје да би отворили Болницу у Кансиндолу и тиме је нанио озбиљан ударац Србији", рекао је Додик.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да се Србија не мијеша у изборе, али да брине о интересима Српске и да при томе поштује суверенитет БиХ и Дејтонски споразум.

Професор уставног права и генерални секретар предсједника Републике Српске Синиша Каран каже да Вучићева упозорења треба схватити крајње озбиљно. 

"У тој кореспонденцији, сагласности са таквом политиком дијела међународне заједнице која је усмјерена, а то извлачимо из изјаве господина Вучића, према доминантној Републици Српској учествују српски представници у заједничким институцијама БиХ што је катастрофално и поражавајуће, чини ми се најдрастичније у односу на све ове године", рекао је Каран.

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић рекао је је важно то што је предсједник Србије потврдио да стране силе против актуелне власти у Републици Српској раде потпуно отворено, посебно сад пред изборе. Напоменуо је да је СНСД већ указивао на овакав утицај појединих амбасада и додао да Вучић очигледно није могао да издржи, а да грађанима Србије и Републике Српске не каже оно што зна.