latinica  ћирилица
25/09/2018 |  11:33 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Одржана Скупштина Центра за координацију и подршку лица са инвалидитетом

У Требињу је одржана редовна Скупштина Центра за координацију и подршку лица са инвалидитетом Источне Херцеговине. Овај центар, заједничким дјеловањем организација које окупљају лица са инвалидитетом, покушава већ пет година, од оснивања, дa ријеши проблеме ове популације.

Центар је значајан због сигурности лица са инвалидитетом у остваривању њихових права. Представници различитих типова удружења износе своје проблеме, дају сугестије и приједлоге , а са заједничким рјешењима и ставовима обраћају се надлежним институцијама.

"Најважнији дио је сам рад Центра, наши садашњи и будући планови, а има их много. Главни циљ је да се упозна јавност са проблемима инвалида, не само ових удружњеа, а дошло их је 13 од укупну 14, колико их је у саставу овог центра", рекао је Бранимир Таминџија из Удружења "Мултипла склероза" Источне Херцеговине.

Проблем исплаћивања инвалиднина је и даље актуелан, јер лица са инвалидитетом нису равноправно заступљена у процедури добијања накнада.

"Цивилне жртве рата и ратни војни инвалиди имају инвалиднине, док остали инвалиди немају. Влада Републике Српске је сада, што је за похвалити, донијела уредбу и укључила остале инвалиде до 31 децембра, да се све инвалиднине обухвате", истакао је Душан Бабић из Удружења цивилних жрва рата.

Архитектонске баријере, неприступачност објектима и институцијама, лоша здравствена и социјална заштита , немогућност остваривања права само су неки од проблема са којима се инвалиди свакодневно сусрећу.

На скупштини Центра чули су се и многобројни конструктивни приједлози. Стипендирање , инвалиднине, обиљежавање Дана особа са инвалидитетом, само су неки од њих.